Maras: U Obrtničku komoru samo onaj tko želi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) jučer je ušlo u otvoreni sukob s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom, oštro kritizirajući njegov prijedlog za ukidanje obveznog članstva obrtnika u HOK-u.

- Ministarstvo želi skrenuti pažnju javnosti s poraznih rezultata u tom području na sporedne teme, optužio ga je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, koji smatra da politika obrtnicima želi pomoći na naopaki način.

- Obrtnici izdvajaju oko tisuću kuna godišnje za članstvo u HOK-u. Ako će dobrovoljno članstvo pomoći spasu gospodarstva, mi to prihvaćamo, no, rasterećenja obrtnika neće biti, smatra Ranogajec. Obrtnici će imati troškove za odlaske na sajmove, a država će preuzeti dio njihova obrazovanja, što iznosi oko pet milijuna kuna godišnje. Hoće li se po istom principu ukinuti ostalih 250 neporeznih nameta, te obvezno članstvo u HGK-u?, pitao je Ranogajec.

Ministar Gordan Maras je na odvojenoj konferenciji za novinare rekao da izmjene Zakona predviđaju uvođenje dobrovoljnog članstva u HOK-u od početka 2015. godine. Na tvrdnju HOK-a da obvezno članstvo imaju i komore u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj, Maras je odgovorio da u EU-u ima i drugih rješenja, pozivajući se na Britaniju i Sloveniju, koja je upravo prešla na dobrovoljno članstvo.

- Vlada je lani gospodarstvo rasteretila za tri milijarde kuna, a sada želimo rasterećenje za još milijardu, i to na račun neporeznih nameta, objasnio je Maras. Zašto se obrtnici ne bi dobrovoljno učlanjivali u HOK i organizirali u druge dobrovoljne udruge? Ako je obvezno članstvo toliko korisno, velika većina obrtnika ostat će u Komori, kazao je Maras. Neki u vrhu Komore imaju veće plaće od ministra, dodao je. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter