Maras: U Labinu treba poticati poduzetništvo i obrt

Peđa Grbin, Gordan Maras, Željko Ernečić i Damir Kajin <(R. SELAN)
Peđa Grbin, Gordan Maras, Željko Ernečić i Damir Kajin <(R. SELAN)

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta te potpredsjednik SDP-a, danas je na konferenciji za novinare održanoj zajedno s članovima Gradskog odbora SDP-a podržao njihov predizborni program poticanja poduzetništva i obrta u gradu. 

Ministrov domaćin bio je Željko Ernečić, potpredsjednik GO-a i kandidat SDP-a za gradonačelnika, a pridružili su se nezavisni saborski zastupnik i kandidat za župana Damir Kajin te njegov saborski kolega i kandidat za gradonačelnika Pule iz redova SDP-a Peđa Grbin.

- Nezaposlenost je najveći problem Labinštine, a rješavanju tog problema ne pristupa se dovoljno kvalitetno, kazao je Ernečić i potom iznio što planiraju učiniti ako osvoje većinu u Gradskom vijeću.     

Preraspodjelom unutar gradskog proračuna SDP namjerava namaknuti milijun kuna kojima bi pomogao malim poduzetnicima i obrtnicama, ali manjem broju njih nego što je to trenutačna praksa. Naime, Grad u tu svrhu izdvaja 400 tisuća kuna, s time da je potpora ograničena na pet tisuća kuna, što u SDP-u ocjenjuju nedostatnim.

Labinski socijaldemokrati također žele ubrzati donošenje prostornih i urbanističkih planova jer oni investitorima pružaju sigurnost.

Maras je napomenuo da Labin ima velike šanse da privuče ne samo strane, nego i domaće investitore koji žele biti u blizini slovenskog i talijanskog tržišta.

- Istra se pored turizma mora okrenuti malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima, proizvodnji i uslugama s visokom dodanom vrijednošću, koje možemo ponuditi na međunarodnom tržištu. Nakon ulaska u EU, moje ministarstvo će 2014. godine moći povući 200 milijuna eura pomoći uz participaciju od 15 posto. Očekujem da se dio tih investicija ostvari na Labinštini jer ovaj dio  Istre ima predispozicije da izraste u kraj u kojemu će brojni mali poduzetnici i obrtnici poželjeti smjestiti svoju proizvodnju i usluge, istaknuo je.

Da se u Istri ne može živjeti samo od turizma, napomenuo je i Kajin, koji je uz to naglasio da je realni sektor u županiji na staklenim nogama te da je u proteklih pet godina izgubljeno osam tisuća radnih mjesta, a izvoz je u proteklih godinu dana opao za 28 posto.

Grbin je kazao da je SDP koordinirano izradio programe razvoja za županiju i jedinice lokalne samouprave te sredstva potpore treba očekivati iz županijskog proračuna, jer su iz državnog putem investicija već prisutna.

Kajin demantirao svađu s Milanovićem  

Damir Kajin je današnje napise u jednom dnevnom listu o tome da je prijetio predsjedniku Vlade i SDP-a Zoranu Milanoviću ocijenio suludim konstrukcijama.

- Kajin nije Jakovčić da prijeti, podmeće, rovari ili ruši. Jedna je era u Istri gotova, era autokracije, straha, zakupljivanja medija i PR-a i stavljanja privatnog ispred javnog. A u kakvom sam odnosu s Milanovićem, moći ćete vidjeti u srijedu kada će posjetiti Istru, kazao je. (R. SELAN)                            


Podijeli: Facebook Twiter