Maras: Suci ne bi smjeli imati poslove "sa strane"

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako bi bilo dobro da se pravosudni dužnosnici ne bave ni jednim poslom "sa strane", kao što to ne smiju ni dužnosnici iz izvršne i zakonodavne vlasti.

Komentirao je tako pisanje današnjeg Jutarnjeg lista da neki suci Vrhovnog suda dobivaju vrlo visoke honorare za svoj rad kao arbitri pri Stalnom arbitražnom sudištu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Na novinarski upit uoči sjednice Vlade jesu li primjereni visoki iznosi koji se navode u tekstu te smatra li da je to jedan od načina izvlačenja novca iz HGK, Maras je kazao da nije detaljno upoznat sa slučajem jer je o njemu, kao i drugi, čitao u novinama.

"Nisam detaljno upoznat što su točno radili. Ako su radili u arbitražnim sporovima, što HGK ima u dijelu svojih ovlasti, treba vidjeti što su radili. Moguće da su radili poslove koji se honoriraju. Ali, naravno da je uvijek dobro za sve dužnosnike, pa tako i za sudbenu vlast, da ne budu novčano i interesno povezani s drugim organizacijama", ustvrdio je Maras.

Ako ste dužnosnik, bez obzira jeste li u izvršnoj, zakonodavnoj ili sudbenoj vlasti, bilo bi dobro da se ne bavite nekim poslom sa strane, odnosno zakonski bi trebalo regulirati da to nije moguće, dodaje Maras.

"Za dužnosnike u Saboru i Vladi to nije moguće, a sad treba vidjeti zbog čega je moguće za suce, ako je to točno", kaže Maras.

Jutarnji list danas navodi da su pojedini suci Vrhovnoga suda za rad pri Stalnom arbitražnom sudištu HGK mjesečno prosječno dobivali 22.900 kuna neto, a istodobno im je plaća na Vrhovnom sudu iznosila 18.270 kuna. Pred Stalnim arbitražnim sudom HGK međusobne sporove rješavaju tvrtke koje žele izbjeći sudske parnice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter