Maras putem Twittera srušio Linićev zakon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog ministra financija Slavka Linića po kojemu bi izmjenom Zakona o PDV-u obrtnici od početka 2014. godine bili obvezni obračunavati PDV po izdanim računima, umjesto kao do sada po naplaćenim računima, unio je veliki nemir među obrtnike.

Nakon iznošenja prijedloga na sjednici Vlade, reagirali su u Hrvatskoj obrtničkoj komori ističući da će to stvoriti velike probleme i štete obrtnicima te dovesti u pitanje njihovu likvidnost.

Naime, obrtnici "dohodaši", odnosno obveznici poreza na dohodak, uglavnom su mikropoduzetnici i zadnji u lancu plaćanja.

U Hrvatskoj, gdje vlada velika financijska nedisciplina, to znači da mnogi obrtnici imaju velik broj nenaplaćenih računa za obavljene poslove. Po ovom prijedlogu Zakona o PDV-u, nakon 1. siječnja 2014. godine, na sve te nenaplaćene račune koje su skupljali godinama, a koji su dosegli visoke iznose, morat će državi platiti PDV.

Pitanje je hoće li ikad naplatiti svoja potraživanja, jer su im dužnici prezaduženi, u stečaju, dok su postupci prisilne naplate za obrtnike preskupi, dugotrajni i neizvjesni, pojašnjavaju u HOK-u.

Smatraju da ovaj potez Vlade predstavlja dodatni udarac na obrtnike te da će dovesti do zatvaranja velikog broja obrta.

- Prijedlog ovog zakona nema nikakve veze s direktivama EU-a, a ujedno je suprotan načelu "think small first", napominju u krovnoj obrtničkoj organizaciji.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas se oglasio putem Twittera te napisao: "Puno obrtnika me zove pa ovim putem poručujem da ću predložiti da se prijedlog Zakona o PDV-u popravi tako da PDV i dalje plaćaju po naplati".

Kako pak neslužbeno doznajemo u Ministarstvu, ministar Maras i Linić pokušat će iznaći najbolje zajedničko rješenje u korist obrtnika, i to kroz amandman kad zakon bude u Saboru. Oglasit će se naknadno kada se postigne dogovor i iznađe rješenje.   

O ovom problemu nije se željela očitovati ni pomoćnica ministra Marasa Zdenka Lončar koja je u Puli predstavljala program bespovratnih poticaja.

Prvi čovjek istarske obrtničke komore Mario Paliska ustvrdio je da ne bi bilo dobro da se takav prijedlog usvoji jer od 80 do 90 posto svih obrtnika posluje na način da plaća PDV po naplaćenim računima.

- To bi donijelo još jedan težak udarac obrtnicima, posebno sada kada je naplatiti račune vrlo teško, a mnogi ostaju i nenaplaćeni. Mnogi obrtnici bili bi primorani obrt i zatvoriti, kazao je Paliska te je istaknuo da bi se država trebala brinuti i pomoći obrtnicima da naplate svoje račune, a sada to ne čini. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter