Maras poduzetnicima nudi kredite uz kamatu od 1%

Martina Jus, Gordan Maras i Danijela Grizelj (R. ŠUVAR/CROPIX)
Martina Jus, Gordan Maras i Danijela Grizelj (R. ŠUVAR/CROPIX)

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras pozvao je jučer male poduzetnike u Hrvatskoj da iskoriste više od dva milijuna kuna povoljnih kredita koje im je upravo osigurala Vlada, a davat će se putem HAMAG Investa. Natječaj za dodjelu kredita bit će objavljen danas, a moći će ih dobiti mikropoduzetnici koji zapošljavaju najviše deset ljudi, u iznosu do 70 tisuća kuna.

To su trenutačno najpovoljniji krediti u Hrvatskoj jer kamate iznose oko jedan posto.

- Već iduće godine mikropoduzetnici će imati na raspolaganju oko 50 milijuna eura iz fondova EU-a, a iznos predviđen za jednog mikropoduzetnika podići će se na 200 tisuća kuna, najavio je Maras.

Za ovogodišnje kredite mogu se natjecati trgovačka društva, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge i obrti koji ne posluju više od dvije godine, a imaju plan kako će potrošiti novac.

Da su krediti iznimno povoljni, pokazuju ne samo efektivne kamate od 1,09 posto, nego i to što mikropoduzetnici za kredite neće jamčiti svojom imovinom, nego zadužnicom. Za usporedbu, poslovne banke trenutačno mikrokredite daju uz kamate od sedam do deset posto.

- Tim kreditima podržat ćemo nabavu opreme, voćarstvo, povrtlarstvo i ostale pothvate malih poduzetnika, naglasio je ministar te je napomenuo da će rata za otplatu tih povoljnih kredita iznositi najviše 1.200 kuna mjesečno.

Maras vjeruje da bi zainteresiranih za kredite moglo biti puno, jer mikropoduzetnici čine 80 posto od ukupno 160 tisuća hrvatskih poduzetnika.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije odobravat će te kredite zato što se više ne bavi samo davanjem jamstava, nego je proširila svoju djelatnost. Za mikrokreditiranje je ove godine osigurala 2,7 milijuna kuna, što će omogućiti dodjelu oko 40 kredita, procijenila je Martina Jus, članica Uprave HAMAG Investa.

Maras je naglasio da će ta državna agencija do kraja godine malim poduzećima osigurati jamstava u iznosu od dvije milijarde kuna da bi lakše došla do komercijalnih kredita. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter