Maras podijelio potpore za 66 tvrtki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras jučer je objavio da će 66 malih tvrtki i obrta iz cijele zemlje dobiti 11,5 milijuna kuna nepovratnih potpora, zahvaljujući kojima će moći zaposliti dodatnih 300 ljudi. To je rezultat provedenog natječaja za mikropoduzetništvo i obrt, u sklopu programa "Poduzetnički impuls 2013", koji ima na raspolaganju ukupno 187 milijuna kuna.

Na natječaj se javilo 690 tvrtki i obrta, a Ministarstvo je nakon obrade prijava odlučilo da će njih 66 dobiti potpore u prosječnom iznosu od 181 tisuću kuna, što je znatno više nego proteklih godina. Radi se o poduzećima i obrtima s najviše deset zaposlenih, pri čemu je njih 40 već dobilo novac, a ostalima će stići za neko vrijeme. Među onima koji su dobili potpore je 40 posto žena, istaknuo je Maras.

Dok mnoga velika i srednja poduzeća u Hrvatskoj prolaze restrukturiranje, što znači i smanjivanje broja radnika, malo gospodarstvo je jedno od rijetkih područja u kojem broj zaposlenih raste.

- Ukupan broj zaposlenih u malom gospodarstvu lani je povećan za 6.369 ili 1,2 posto, naglasio je ministar. Pritom, mikropoduzetnici su broj zaposlenih povećali za 17,3 posto, a veliki obrtnici za 1,5 posto. Malo gospodarstvo bilježi i natprosječne rezultate u izvozu, jer je prodaju na inozemnom tržištu lani povećalo za 11 posto. Maras vjeruje da će se izvoz malih poduzetnika ove godine dodatno povećati, zbog ulaska Hrvatske u EU i padanja trgovinskih barijera.

U ime malih tvrtki koje su jučer dobile potporu, Ministarstvu poduzetništva je zahvalila Mirjana Brlečić, direktorica firme Priroda liječi, koja proizvodi prirodne kozmetičke preparate i zapošljava petero radnika. (B. PODGORNIK)


Podijeli: Facebook Twiter