Maras: Obrtnicima kuće neće na bubanj

Gordan Maras predstavio nacrt prijedloga Zakona o obrtu – Gordan Maras (Ranko Šuvar/CROPIX)
Gordan Maras predstavio nacrt prijedloga Zakona o obrtu – Gordan Maras (Ranko Šuvar/CROPIX)

Oko 83 tisuće obrtnika u Hrvatskoj više ne trebaju strahovati od dramatičnih situacija kakvu je nedavno doživio njihov bivši kolega iz Zadra koji je propustio odjaviti obrt, pa mu je zbog naplate nagomilanih računa oduzeta kuća u kojoj stanuje, te je otišla na bubanj. Prema novom zakonu, obrtnici za svoje poslovanje, pred vjerovnicima, ubuduće više neće jamčiti svojom djedovinom i cjelokupnom imovinom. Tako će postati ravnopravniji s vlasnicima poduzeća, koja za dugove jamče temeljnim kapitalom.

- Ovrha radi ostvarenja novčane tražbine protiv obrtnika neće se moći provesti na nekretnini u kojoj stanuje, ili na nekretnini za samostalnu djelatnost koja mu je glavni izvor sredstava za život, najavio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, predstavljajući nacrt prijedloga zakona o obrtu. Zakon će biti na javnoj raspravi 20 dana, a njegovo donošenje očekuje se tijekom travnja nakon procedure u Vladi i Saboru.

Obrtnici će ubuduće imati pravo na naknadu za nezaposlene na Zavodu za zapošljavanje. Takvu naknadu dosad su mogli koristiti obrtnikovi zaposlenici ako su dobili otkaz, a novim zakonom dobivat će ih i pet-šest tisuća obrtnika, koliko ih godišnje u Hrvatskoj zatvara obrte, prema podacima koje je objavio ministar. Također, obrtnik dosad nije mogao za života prenijeti obrt na bračnog druga ili djecu, a odsad će to moći, kad ode u mirovinu.

- Reformirat ćemo i sustav Hrvatske obrtničke komore. Umjesto različitih iznosa doprinosa, koji su se kretali od 50 do 150 kuna u različitim dijelovima Hrvatske, uvest će se jedinstvena stopa komorskog doprinosa, najavio je Maras. Sezonski obrti plaćat će komorski doprinos samo dok rade - primjerice, tijekom turističke sezone - a ne cijele godine, kao dosad.

Domaćom radinosti do boljih osobnih prihoda
Novi će zakon o obrtu omogućiti umirovljenicima i ostalim građanima neograničeno obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja, kako bi popravili svoje prihode, najavio je Maras. U postojećem zakonu postoji popis proizvoda i usluga koji se mogu izrađivati u domaćoj radinosti i sporednom zanimanju. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter