Maras: Hrvatska će ove godine izići iz recesije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je jučer sudjelovao na manifestaciji "Poslovni uzlet" u Jastrebarskom, rekao je novinarima da su se negativni trendovi usporili i da je izlazak iz recesije pitanje trenutka. "Ja vam garantiram da ćemo ove godine izaći iz recesije, uvjeren sam da će se to desiti ove godine i da se ne radi o pretjeranom optimizmu, jer su egzaktni podaci koje dobivamo dokaz tome, sve temeljem pretpostavki koje smo stvorili u prve dvije godine mandata", izjavio je Maras.

Na edukativnoj i gospodarsko-kulturnoj manifestaciji "Poslovni uzlet", što je ime cjelogodišnjeg projekta gospodarskog glasila Poslovni dnevnik koji se realizira uz financijsku pomoć Ministarstva poduzetništva i obrta, ministar Maras i ministar zaštite okoliša i prirode Mihail Zmajlović podržali su manifestaciju i obratili se poduzetnicima s optimističnim porukama za konkretne razvojne prilike i poticaje.

Maras projekt smatra uspješnim, jer se samo na prvi skup za Zagrebačku županiju, u Jastrebarskom, javilo 850 poduzetnika na razne radionice, stručna predavanja, te komercijalne i kulturno zabavne sadržaje. Kazao je da su trendovi u malom i srednjem poduzetništvu i obrtu pozitivni, a investicije prošle godine trideset posto veće nego 2012. u tom segmentu gospodarstva koje zapošljava šezdeset posto svih zaposlenih.

"To je rezultat odrađenog poreznog rasterećenja, ali i činjenice da smo stali iza vas preuzimanjem više rizika za vaš uspjeh, jer je primjerice Hrvatska agencija za malo gospodarstvo izdala 500 jamstava, što je pet puta više nego npr. 2011. godine", rekao je Maras obraćajući se okupljenim poduzetnicima.

Najavio je dvije važne poticajne novosti - novi ciklus i podršku HBOR-a s novom Upravom i doprinos Poslovno-inovacijske agencije koja će dobre i inovativne poduzetničke ideje direktno vezati na Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i stvoriti projekte dodane vrijednosti.

Maras očekuje da će se realizirati 800 milijuna eura, odnosno šest milijardi kuna, kredita po kamatnoj stopi od dva do tri posto te je pozvao sve poduzetnike koji imaju valoriziranu ideju, tržište i proizvod, te mogu zaposliti ljude, da se jave jer, kako je kazao: "Tko ima dobru ideju dobit će podršku, bez obzira pozna li koga ili ne i je li nekome ranije stao na žulj ili ne". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter