Maras bi zakonom protiv obveznog članstva u HGK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras potvrdio nam je jučer da će njegovo ministarstvo predložiti zakonsko ukidanje obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ministar je taj radikalan prijedlog iznio nakon što je Skupština HGK-a početkom ožujka za novog predsjednika izabrala Luku Burilovića iz HDZ-a, koji prema Marasovu mišljenju nije zadovoljio potrebne uvjete. 

No, iz Ministarstva gospodarstva kažu da takva zakonska inicijativa nije u Marasovoj nadležnosti, jer HGK spada pod Ministarstvo gospodarstva. Ministar Ivan Vrdoljak nije dosad predlagao ukidanje obveznog članstva. Naprotiv, njegova najbliža suradnica, pomoćnica ministra Sabina Škrtić, koja nakon uhićenja Nadana Vidoševića obavlja dužnost v. d. predsjednice HGK-a, zauzela se za blaži prijedlog - za smanjivanje članarine i postupni prelazak Komore na druge izvore financiranja.   

- Vjerujem da će ukidanje obveznog članstva biti zajednički prijedlog Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva gospodarstva. Ministar Vrdoljak i ja nismo se usuglasili oko tog prijedloga, ali naša su ministarstva već ranije izlazila sa zajedničkim zakonskim inicijativama, podsjeća Maras. Vrdoljak nije jučer želio izravno reći slaže li se s Marasovim prijedlogom.

Maras želi da se zakonom osigura i reprezentativnost skupštine Komore, jer su njezini sadašnji članovi, kaže, izabrani pod utjecajem Vidoševića. Kad su izabrali Burilovića, Maras je ocijenio da je HGK "nastavio starim smjerom". Burilović je kazao da ne želi utjecaj politike u HGK-u, ali Maras mu je spočitnuo da mu je "gotovo sve dužnosti, koje je dosad obnašao, osigurao HDZ".

Burilović će na dužnost predsjednika HGK-a stupiti početkom travnja, a podnio je ostavku na sve dužnosti u HDZ-u. Za Poslovni dnevnik je Burilović izjavio da se protivi "nasilnom ukidanju obveznog članstva u Komori, bez javne rasprave, samo zato što ja nisam nečiji politički izbor, jer to može značiti samo jedno: udar i gašenje Komore koja postoji već 162 godine".

Skupština HGK-a je u prosincu već ukinula doprinose za svoje članice te im osjetno smanjila članarine, na prijedlog Sabine Škrtić. Stoga će prihodi Komore ove godine iznositi oko 179 milijuna kuna, ili 27 posto manje nego lani.

Maras već godinu dana predlaže dobrovoljno članstvo ne samo u HGK-u nego i u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK). (Branko PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter