Mapirane su mutacije odgovorne za većinu tumora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni tim znanstvenika objavio je veliki uspjeh na području istraživanja karcinioma nakon što su mapirali 21 mutaciju, a to su razorne promjene na genetskom kodu odgovorne za nastanak 97 posto od 30 najčešćih karcinoma, prenosi BBC.

Pronalazak odgovora na pitanje što uzrokuje spomenute mutacije mogao bi uroditi novim načinima liječenja oko 200 tipova karcinoma, nadaju se znanstvenici čija su zapažanja objavljenja u časopisu "Nature".

Neki uzročnici mutacija koji oštećuju ili mijenjaju naš DNA su poznati, poput pušenja ili UV zraka, no većina uzročnika mutacija ostaje i dalje misterij. Tumor nastaje kada nešto pođe 'po zlu' u stanici. Tijekom životnog vijeka, stanice su izložene nizu mutacija koje ih u konačnici mogu preobraziti u tumorske koji nekontrolirano rastu. Svaka mutacija iza sebe ostavlja jedinstvenu oznaku, djelić "genetskog grafita" koji pokazuje je li primjerice pušenje ili UV zračenje pridonijelo mutaciji DNA.

Znanstvenici su sada otkrili da 21 zaseban "grafitni genetski potpis" uzrokuje 97 posto mutacija koje rezultiraju karcinomom. "Ti obrasci, ti 'potpisi' su sakriveni unutar genoma tumora i oni nam govore što u stvari uzrokuje karcinom", izjavio je profesor Mike Stratton, ravnatelj Instituta Sanger, uvjeren da se radi o velikom napretku na području istraživanja karcinoma.

Ostali "potpisi" povezani su sa starenjem i imunološkim sustavom, no 12 "potpisa" za sada prkosi bilo kakvom objašnjenju. To će, međutim, potaknuti nova istraživanja, kažu znanstvenici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter