Mapa puna snova dobrog duha Pule 

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Subota navečer je na pulskom Sajmu knjiga bila u znaku jednog od dobrih duhova te manifestacije, nezaboravnog Predraga Spasojevića, najprije filmom posvećenom njegovom liku i djelu u režiji Danila Lole Ilića te potom i izložbom „Intime građanina P. S.“ u Galeriji C8.

Simboličnog naslova "Mapa puna snova" (preuzetog iz teksta Daniela Načinovića), dokumentarni film o Predragu Spasojeviću na vrlo emotivan način prikazuje lik i djelo ovog svestranog umjetnika, nezaboravnog prijatelja pulskog Sajma knjige, pulskog Filmskog festivala, PUF-a i brojnih drugih manifestacija. U prepunome Kinu Valli o njemu se moglo saznati iz svjedočanstava njegovih prijatelja, kolega i suradnika, uz snimke koje poput fotoalbuma vrlo emotivno, ali i iskreno, govore o njemu, njegovim uspjesima, radu i kreativnosti, ali i o manje dobrim razdobljima života i rada, služeći pri tome i kao svojevrsna edukativna komponenta za mlade generacije, da treba marljivo raditi i ne odustajati prilikom poteškoća koje su gotovo pa neizbježne.

Do same realizacije filma došlo je gotovo pa slučajno, no nije rijetko da velike i značajne stvari počinju upravo slučajno, kada se „ono nešto“ posloži. Tako je bilo i s ovim filmom, čiji povod nije nikakva okrugla godišnjica. Prije tri godine, kada je u galeriji Srpskog kulturnog centra otvorena izložba Predragovih plakata filmskih festivala, Predragovoj poslovnoj i životnoj partnerici Biserki Vranić prišao je Danilo Lola Ilić, koji je već od ranije obožavao Predragov rad, ali nije ga nikada osobno upoznao. Ustvari, tek je tom izložbom otkrio tko je bio Predrag, odnosno tko se to krije iza tih radova koji su ga fascinirali. „Oduševljen njegovim stvaralaštvom, predložio mi je da snimimo dokumentarni film o njemu. Od ideje do realizacije prošle su tri godine“, kazala je Biserka Vranić.

Premda nije uvijek uvijek sve teklo glatko, film su priveli kraju, a dobili su veliku podršku Odjela za kulturu Istarske županije, Grada Pule, Turističke zajednice Istarske županije, Turističke zajednice grada Pule, Turističke zajednice grada Labina, ID Riva toursa, Arena Hospitality Groupa i drugih koji su prepoznali važnost projekta.

Za potrebe filma odrađeno je oko 70 intervjua s Predragovim prijateljima, kolegama, suradnicima, klijentima, a u konačnu verziju uvršteno je 40 svjedočanstava, prema odabiru Danila Lole Ilića. Suradnica Feodora Gubaš Štifanić za potrebe filma grafički je obradila Predragove radove, a njegov kolega s Akademije Nenad Mećava, koji djeluje u Amsterdamu, animacijama je obogatio projekt.

Premda zasigurno nije bilo lako sažeti trideset godina rada u 70 minuta, redatelj je u tome bio i više nego uspješan.

Povjesničarke umjetnosti Jerica Ziherl i Gorka Ostojić Cvajner dale su stručni kratki prikaz određenih segmenata Spasojevićeva stvaralaštva, naglašavajući veličinu i svestranost ovoga umjetnika, kazalištarac Branko Sušac prisjetio se plakata koje je kreirao za PUF, a njegov kolega Noel Mirković prisjetio se njihove suradnje i prijateljstva, kao uostalom i Robert Marini, te umjetnici Đani Celija, Robert Pauletta, Đanino Božić, Đorđe Stošić, Anđelo Božac, Marina Orlić, Roberta Weissman Nagy... O njemu je kazivao i Ervin Dubrović iz Muzeja grada Rijeke, ali i novinar Mate Ćurić, potom Radmila Kos Paliska, eksperti za turizam poput Marina Brečevića, Veljka Ostojića, Selimira Ognjenovića i Denisa Ivoševića, Loredana Gašparović iz riječkog kazališta, kolege vinari, arhitekti, umjetnici...

Magdalena Vodopija kazala je da možda nisu radili toliko toga zajedno, ali da su napravili značajne stvari, a to je rezultiralo, kako je Vodopija rekla, čudesnim plakatom.

Autorica glazbe filma je Elis Lovrić, popularna kantautorica, a s njom su surađivale glazbene umjetnice Bika Blasco i Dina Rizvić. Jednu od pjesama iz filma, "Prez bezedi gonat", Elis je napisala prije osam godina i posvetila je Predragu prilikom oproštaja s njim.

Nazočnima se obratila voditeljica Kina Valli Tanja Miličić, redatelj Danilo Lola Ilić, koji je zadužen i za montažu i kameru, potom producentica Biserka Vranić, a filmsku ekipu činili su još i Feodora Gubaš Štifanić, koja je u filmu govorila o svom susretu s Predragom prije nego što je počela raditi kod njega, kada je mislila da je advokat, Nenad Mećava, zaslužan za animaciju, Elis Lovrić zadužena za glazbu, Dean Pavletić Tone zaslužan za miks zvuka, te asistenti produkcije Marko Krnjaić i Anna Gaspotić. 

U GALERIJI C8 OTVORENA JE IZLOŽBA EROTSKIH RADOVA PREDRAGA SPASOJEVIĆA 

Intime građanina P. S. 

U sklopu programa Sajma knjige otvorena je i izložba Spasojevićevih erotskih radova, nastala u suradnji s Arheološkim muzejom Istre i Meditom, a radove su izabrali Biserka Vranić, Mauro Ferlin (ujedno autor plakata i kataloga izložbe) i Emina Popović Sterpin, kustosica izložbe. Izložba je naslovljena "Intime građanina P.S.".

- Predrag Spasojević za života nije otkrivao svoj intimni, rani crtački opus. Ti su radovi dosad bili nepoznati široj javnosti, ostajali su u sferi „skritog“, imaginacija koju je čuvao u utrobi svoj ateljea i dijelio samo sa svojom životnom partnericom i suradnicom Biserkom Vranić. Zahvaljujući Bibi dozvoljeno nam je zaviriti u djelić Spasinog privatnog Erosa i te rane radove mladog umjetnika povezati s gotovo apstraktnim osjetnim formama koje ćemo u kasnijim fazama nalaziti u njegovim grafikama i dizajnerskim uradcima, kazala je Emina Popović Sterpin.

Ona je naglasila da ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri i njegov Programski odbor u svom umjetničkom fokusu promišlja Intime, temu blisku pojmovima ljubavi i spolnosti. „Upravo je ovaj motiv, u kulturološkom smislu, u Istri obilježio godinu na izmaku, nadasve zahvaljujući velikoj i obimnoj izložbi „Gajba i tić“, postavljenoj u Svetim Srcima, prostoru Arheološkog muzeja Istre, upravo kao što je prostor AMI-ja i Galerija C8. Stoga se i Sajam ovom izložbom nadovezuje na ovaj projekt prikazujući intimne crteže Predraga Spasojevića, zaključila je Popović Sterpin.

Povjesničar umjetnosti Mladen Lučić naveo je da „u brojnim erotskim studijama Spaso je pokazao izuzetan crtački nerv, nadahnutu kreativnost i nesputanu slobodu govora. Snaga tih radova upravo je u tome što se u njima osjeća potpuna lakoća izraza, bijeg od dnevne zadane stvarnosti i introspektivni pogled u vlastitu duhovnost. U trenucima opuštanja Spaso je spontano reinterpretirao možda najvećeg majstora erotskog crteža Egona Schielea, ali i svog profesora Miroslava Šuteja, odnosno, kao i ovo dvoje umjetnika, posvećivao je svoje crteže i bogu Erosu i bogu Prijapu“.

Predrag Spasojević (1959. - 2010.) je široj javnosti najpoznatiji kao autor vizualnog identiteta pulskog filmskog festivala. Studirao je na likovnoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Bio je svestran autor (autor je logotipa i plakata za HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Splitsko kazalište, Arenaturist, TZ Istarske županije kao i većina turističkih zajednica u Istri, Vinistru, kazališni festival PUF, autor etiketa za proizvođače vina itd...). Njegovi su raznovrsni interesi sezali od slikarstva i grafičkog dizajna do uređenja interijera.

Nazočne je prilikom otvorenja izložbe pozdravio ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. (V. BEGIĆ) 

 


Podijeli: Facebook Twiter