Mantre u slavu Erosa i Tanatosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski književnik Elvir Tominić nedavno je objavio pjesničku zbirku naslovljenu "Vodomar", koja će 8. studenog u sastavu programa Mjeseca hrvatske knjige biti predstavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

S podnaslovom "Mantre u slavu Erosa i Tanatosa" autor čitateljima predstavlja zbirku koja je nastajala u vrlo dugom razdoblju, a tematika je raznovrsna: smisao patnje, ljepota žene, hedonizam, istočnjačke filozofije, godišnja doba, raspad Jugoslavije, ljubavni brodolomi, kršćanstvo, erotika i brojne reminiscencije na rock-kulturu (Led Zeppelin, Lou Reed, Sisters Of Mercy, Metallica)…

Autor piše bez eufemizama, vrlo izravno, poneki uradci su poput lirskih pričica o nekom određenom fenomenu, s dvodobnom mjerom, a sam autor veli da se u takvim stihovima pronašao posljednjih pet godina, te da su ga oblikovali pjesnici kao što su Sylvia Plath, Josip Pupačić, Walt Whitman, Željko Sabol, Khalil Gibran, Slavko Mihalić, Emily Dickison, Vesna Parun…

/Tko može reći istinu/dok te gleda u oči/jer ovdje je u mraku/sve skriveno i otkriveno./Bezbrojni snovi/ovdje su slomljeni/a sa svakom novom igrom/iluzije su gorče/, piše autor u pjesmi naslovljenoj "Femme fatale", dok u pjesmi "St. Anger" ističe /Sve zalihe vode/izgubili smo na kocki/u trenutku bijesa/što se ne može opisati.

U njegovim radovima ima i erotike /I noć nas prihvaća/u svoja hladna njedra/i pozdravlja našu nagost/svojim mekim dodirima, kao i donekle kozmičkog pesimizma /I svemu će ovome/jednom doći kraj/past će zavjesa/i ugasiti se svjetla.

Brojne su i književne asocijacije, prisutna je i metapoetska funkcija poezije, ima poetskih solilokvija, suptilnih momenata muško-ženskih odnosa, otuđenosti, kao i pejsažnih deskripcija u komparaciji s opisima žena.

Predstave su nastajale kroz duže vremensko razdoblje, a glazba je bila svojevrsni lajtmotiv i u njegovim proznim radovima.

Do sada se autor, rođen 1973. godine te po struci profesor hrvatskog jezika i književnosti i povijesti čitateljskoj publici predstavio s tri romana koja su objedinjena pod zajedničkim nazivom "Pulska trilogija" ("Kronika obožavanja", "Crni pastuh" i "Priča o Edipu").

Knjiga je tiskana, kako je autor precizirao, u 108 primjeraka pri galižanskoj Tiskari Nova. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter