Mantova - ljepotica obavijena maglom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kulturni grad koji se svojim posjetiteljima predstavlja na caroban nacin, okružen vodama i obavijen maglom dobrim dijelom godine. Rijec je o Mantovi, gradu na sjeveru Italije, iz cije srebrnaste magle izviru tornjevi i zvonici.
Smješten na svojevrsnom poluotoku, okružen s tri strane rijekom Mincio, koja tvori tri jezera; na sjeverozapadu se nalazi jezero Superiore, na sjeveroistoku Mezzo, a na istoku Inferiore. Grad je to bogate povijesti koja je vidljiva u svakom trenutku i na svakom mjestu.
Njime su kroz povijest vladali Goti, Bizant i Langobardi. Plemicka obitelj Gonzaga, koja je sinonim za taj grad, na poseban ga je nacin oplemenila pozivajuci u svoje dvore od 14. do 18. stoljeca najpoznatije slikare i umjetnike. Oni su ovaj grad ucinili umjetnickim, ostavivši za sobom prekrasne freske i slike, koje krase palace i crkve.
Tiziano, Filippo Brunelleschi, Leon Battista Alberti, Andrea Mantegna, samo su neki od slikara cija su djela uvelike oplemenila ovaj grad, a dvor obitelji Gonzaga pohadali su i poznati pisci onoga doba, poput Ludovica Ariosta i Torquata Tassa.
Vojvodska palaca, bazilika sv. Barbare i dvorac sv. Jurja obilježeni su umjetnickim djelima neopisive ljepote i sugestivnosti.
Cijeli grad odiše umjetnošcu, posebice uža jezgra, gdje se nižu palace i druga zdanja koja su ispisala njegovu povijest. Najznacajniji gradski hram je bazilika sv. Andrije, vrhunsko djelo Leona Battiste Albertija. Crkva je gradena 20-ak godina, a elegantnu baroknu kupolu dodao je Filippo Uivara izmedu 1732. i 1782. godine.
Osim povijesnih zdanja, Mantovu krase i pitoreskna šetališta uz obale rijeke Mincio, s drvoredima i cvijecem.
Medu brojnim muzejima koji opisuju bogatu povijest i kulturnu baštinu ovoga kraja nalazi se i onaj posvecen poznatom automobilistickom asu Taziju Nuvolariju (Castel d'Ario 1892. - Mantova 1953.), kojega je Enzo Ferrari svojedobno nazvao najbržim covjekom na svijetu.

Što se tice gastronomije, poznate su i mantovanske salame, kao i izvrsne dinje. Nije potrebno dodatno isticati da mantovanski slasticari rade izvrsne sladolede.


Podijeli: Facebook Twiter