Mantil za sva vremena

Kralj među mantilima - Burberry
Kralj među mantilima - Burberry

Ako u modi nešto ima povijest i priču koja drži "konac" od početka do kraja, onda je to mantil, baloner, trench coat. Kako se sve dobre stvari u životu slučajno događaju, tako je i s mantilom koji je u svojim počecima bio sve samo ne modni komad odjeće. U početku vojna uniforma za koju se još uvijek točno ne zna tko se njime prvi ogrnuo - časnici ili vojnici u rovovima koji su taj "nepromočivi mantil" s kukicama koristili za držanje bombi oko struka. A kada je izašao iz rova, ugledale su ga žene i zaljubile se na prvi pogled. Ostalo je povijest.

A svi koji imaju stila znali su što on znači. I Boggie, poznatiji kao Humphrey Bogart, u "Casablanci" je bio prava faca u mantilu - s reverima, dvostrukim kopčanjem, pojasom čvrsto stegnutim oko struka i epoletama na ramenima. Samo je on tako znao nositi taj mantil.

Ništa kao mantil ili pak baloner istovremeno ne asocira na nonšalantnost, misterij, ali i seksualnost. Fatalne žene približavaju se "žrtvi" kamuflirane klasičnim muškim detektivskim mantilom stegnutim u struku (promjera oko 60 centimetara), a ispod njega su naoružane halterima i čipkastim rubljem.

A u trenucima, kada se, kao u vremenima velike krize, kupuju ekonomski isplative stvari koje će trajati više od jedne sezone, mantil je modni i financijski bingo, naravno sa stilom.

Tajna mantila je u njegovoj praktičnosti i univerzalnosti. On je kao kameleon, pristaje uz sve kombinacije i prigode. Vječan poput crne haljine, pristaje uz sve - od večernje haljine do jeansa, od tenisica do louboutinki. Naravno tu je i stilsko-recesijski adut - može se nositi u više godišnjih doba - od jeseni do proljeća. Osim toga, ako imate dobar mantil, gotovo da je nevažno što imate ispod. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter