Manntra: Napredak uz dozu ozbiljnosti


Umaški metalci okupljeni u bendu Manntra ponovo su aktivni, a povod za to je izlazak drugog albuma "Venera" koji će se na policama glazbenih trgovina pojaviti u ponedjeljak 16. ožujka. Album je trebao izaći nedavno, no kako se tiska u inozemstvu zakomplicirala se priča sa dostavom.

Originalna postava benda još je uvijek tu pa je tako za mikrofonom Marko Matijević Sekul koji potpisuje i glazbu, tekstove, produkciju i miks, bubnjeve svira Andrea Kert, gitarist je Marko Purišić Pure a bas svira Zoltan Lečei.

"Venera" je nastajala proteklih godinu dana, pa čak i više.

- Kada smo završili snimanje proteklog albuma "Horizont", odmah smo krenuli u stvaranje novog materijala. Tako da smo prošlu godinu i pol aktivno radili na novim stvarima, poučeni i inspirirani iskustvima i događajima koje smo proživjeli. Album je bio sniman svugdje po malo, u studiju u Umagu i u dva studija u Ljubljani. Master je bio rađen u Lasource Studios u Parizu. Sve u svemu, snimanje albuma i rad na njemu bili su lijepa iskustva koja su nas učvrstila u namjeri da se i dalje trudimo i sviramo, pričaju dečki.

Na "Veneri" su kao glazbenici gostovali i surađivali Zoran Karlić na sopelama, Donat Gnjatović na harmonici i klape Neverin i Vokalisti Salone. Sam album ima 10 pjesama koje govore o raznim temama, od zloupotrebe narkotika, iskustva na rubu smrti, gubitaka i potisnutih sjećanja pa sve do noćnih izlazaka i pronalaženja snage za borbu. "Ime albuma nastalo je zbog istoimene pjesme na albumu za koju se nadamo da će postati disko hit", kažu dečki u šali i ističu da je zvuk još uvijek onaj koji se mogao čuti na prvom albumu,

- No, mislimo da smo napredovali i da se doza ozbiljnosti i profesionalnosti može osjetiti i u novim materijalima, kažu.

Cijela priča oko albuma počela je daleko prije planiranja njegovog izlaska, sa spotovima za pjesme "Mornar" i "Vila" koje su svoje mjesto našle na albumu. Neposredno prije planiranog datuma za izdavanje, na etere i na ekrane smo pustili i singl "Put" kao najavu izlaska albuma. Svi spotovi sa albuma, kao i oni sa proteklog, mogu se vidjeti na njihovom YouTube kanalu Manntra TV.

Album planiraju promovirati na turnejom čije stanice su za sada Močvara u Zagrebu, Palach u Rijeci, American Bar u Umagu, Lokal Patriot u Novom Mestu, Uljanik u Puli, Scena u Karlovcu, festival Metal Days u Tolminu, KRF u Kaštel Lukšiću no posebno su ponosni što će svirati na koncertu povodom 20 godina postojanja benda In Extremo koji su njihovi veliki uzori.

- Odlučili su nas pozvati da gostujemo na njihovom festivalu. To nam je još uvijek nevjerojatna situacija, bend kojeg slušaš kao klinac, kojem se diviš, odjednom te zove na festival zato što su fanovi tvoje glazbe. Nismo mogli ni slutiti da bend koji su nama uzori doma puštaju našu glazbu i slušaju je u slobodno vrijeme. Njihov specifični zvuk žestokog rocka u kojeg su ukomponirani etno elementi uvijek nam se sviđao, pa ih i inače navodimo kao uzore jer pokazuju koliko se zapravo može napraviti sa dvije različite vrste glazbe. I sami težimo sličnome. U planu nam je što više promovirati novi album i paralelno sa time raditi na novim materijalima jer inspiracije ima napretek svugdje oko nas, kažu na kraju. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter