Manning osuđen na 35 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši američki vojni analitičar Bradley Manning osuđen je u srijedu na 35 godina zatvora zbog davanja povjerljivih dokumenata stranici WikiLeaks, što je bilo najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti.

Sutkinja Denise Lind, koja ga je prošloga mjeseca proglasila krivim za špijunažu i krađu, mogla mu je odrediti kaznu do 90 godina zatvora, iako su tužitelji tražili 60 godina. Manning će biti nečasno otpušten iz američke vojske i bit će mu uskraćen dio plaće.

Manning (25) je osuđen zbog davanja više od 700.000 povjerljivih dokumenata, snimaka s bojišta i diplomatskih bilješki WikiLeaksu, što je tu mrežnu stranicu koja zagovara transparentnost politike i njezina osnivača, Juliana Assangea, dovelo u središte pozornosti svjetske javnosti.

Tužitelji su zatražili 60 godina, a obrana je nastojala postići blažu kaznu tvrdeći da su Manningovi nadređeni zanemarili znakove mentalnog stresa. Vojni psiholog je svjedočio da se Manning osjećao izoliranim jer se borio se dvojbama oko rodnog identiteta.

Vojni sud ga je 30. srpnja oslobodio krivnje za pomaganje neprijatelju, što je bila najteža točka optužnice, ali ga je proglasio krivim po većini od ukupno 20 točaka optužnice za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter