Manjine se priklanjaju saborskoj vecini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Manjine moraju podržavati volju vecinskog naroda. Tko pobijedi, priklonit cu se njemu, rekao je prof. dr. Šemso Tankovic, predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDAH) i saborski kandidat bošnjacke nacionalne manjine na zbirnoj listi kandidata za zastupnike albanske, bošnjacke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u XII. izbornoj jedinici.

Na konferenciji za novinare održanoj na Mornarickom groblju u Puli celnici ogranka istarske SDA-e dr. Ahmed Makota, vijecnik Istarske županije i potpredsjednik SDA-e Pula, Kemal Velagic, potpredsjednik SDAH-a, Hasan Catic, predsjednik glavnog odbora SDAH-a, Mersudin Smajlovic, predsjednik SDA-e Labin, Esad Huskic iz SDA-e Kršan i Šemso Tankovic položili su vijenac pred spomenikom palim Bošnjacima u Prvom svjetskom ratu u obrani ondašnje države.

Bio je to i pocetak predizbornog skupa kojim je SDAH prezentirao politicki program na predstojecim izborima. Prilikom polaganja vijenca napomenuto je da mnogi zaboravljaju da je Austro-Ugarska Monarhija hrvatskom i bošnjackom narodu zahvaljujuci školstvu osigurala buducnost.

"Bez znanja nema buducnosti", rekao je Tankovic te istaknuo da je delegacija u Hrvatskom saboru napravila veliku stvar osiguravši cak 70 stipendija pripadnicima manjina i napomenuo da se nada podršci i nakon izbora te da ce u novoj vladi tražiti rješenja pitanja koja nisu na valjan nacin riješena u prethodnoj vladi.

Napomenuo je da su kao manjinski predstavnici obecali Slovencima i Bošnjacima koji su 1997. godine izbaceni iz hrvatskog Ustava da ce to ispraviti te porucio da biraci imaju priliku i treci put pri ustavnim promjenama vratiti Bošnjake i Slovence, a kao veliki uspjeh istaknuo je i pridruživanje Albanaca i Crnogoraca.

- Bio sam na Kosovu dva dana, posjetili smo hrvatsku zajednicu u Janjevu te u razgovorima i pregovorima s kosovskim vlastima i Hašimom Tacijem dobili cvrsto uvjerenje Albanaca da ce Hrvatska prvi put uci u Ustav Kosova na isti nacin kao i Crnogorci. To je politicki riješeno, no ostaje dvojba hoce li Hrvatska imati osigurano mjesto u parlamentu, osvrnuo se Tankovic.

Želeci naglasiti postojanost i jacinu SDA-e u Istarskoj županiji, spomenuto je da u Labinu jedan vijecnik SDA-e ima vec cetiri mandata te su porucili unutarmanjinskom protukandidatu Nedžadu Hodžicu, predsjedniku Bošnjacke demokratske stranke Hrvatske (BDSH), da je to kandidat SDA-e, a ne BSDH-a.

Tankovic je svim islamskim vjernicima cestitao ulazak u islamsku Novu godinu, potom dan bosanskohercegovacke državnosti i najavio daljnju predizbornu turneju i to danas u Umagu i Labinu. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter