Manjine se prikazuju u krivom svjetlu kako bi ih se ocrnilo

Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Furio Radin (M. MIJOŠEK)

Prava nacionalnih manjina ugrožena su u posljednjih šest mjeseci Vlade desnog centra, poručuje dr. Furio Radin, sada bivši saborski zastupnik talijanske manjine i predsjednik Odbora za ljudska prava Hrvatskog sabora u nekoliko saziva. Radin otvoreno upozorava na ekstremiste u vlasti, te svojim biračima u dvanaestoj izbornoj jedinici obećava zaštitu manjinskih prava.

- Program kojeg nudim biračima na izvanrednim parlamentarnim izborima polazi od velikih vrijednosti zaštite prava talijanske manjine u područjima dvojezičnosti, školstva, kulture te medija, koji su postali problem nakon šest mjeseci rada posljednje Vlade. Želim zadržati i razvijati zaštitu kulturnog identiteta talijanske manjine. Program posebno naglašava zaštitu medija šikaniranih od Vlade desnog centra i potreba da se talijanski identitet i kultura poštuju, napominje Furio Radin.

- U javnosti se naglašava kako je prošlih šest mjeseci došlo do "udara" na manjine, osobite na medije manjinskih zajednica, ali i šire od toga?

- Vlada je smanjila financiranje i talijanske manjine i drugih nacionalnih manjina. Taj problem postoji i raspraviti ćemo povratak na prava koje smo imali. Ali, financijski aspekt problema nije najvažniji, bitno je reći kako se stvara lažna slika u društvu da su udruge manjina, nezavisni mediji i udruge civilnog društva obilato financirane i da sjajno žive. Taj pogled na manjine, bez obzira od kuda dolazi, diskriminirajući je. One koji su slabiji i manji, nemoćniji, pokazuju se u krivom svjetlu kako bi ih se ocrnilo i okrenula javnost protiv njih.

To je stara priča o Židovima koju znamo iz povijesti i znamo kako se ona razvija. U analizi koju sam iznio pred Hrvatskim saborom pokazao sam da je Hrvatska jedna od zadnjih zemalja u Europi po financiranju nacionalnih manjina, a protivno uvjerenja onih koji smatraju da se manjinama previše dozvoljava, ne ističe se niti u pravima.

- Kažete da financiranje ipak nije najvažnije?

- Nije, važnija su ideološka pitanja. A ideologija prošle Vlade je ono protiv čega smo se u Istri, Liburniji i Rijeci uvijek bunili - to je ideologija jednokulturalnosti i apologije hrvatstva, što je suprotno našoj multikulturalnosti i convivenzi. Pogledajte rječnik ministra Hasanbegovića i nekih zastupnika HDZ-a i njihovih satelita, kojima sam jasno poručio da imaju ustašoidne ideje. To je Vlada trpjela, a trpi, čini se, i dalje.

- Kako komentirate podizanje spomenika Miri Barešiću u mjestu Drage, u Dalmaciji?

- To je spomenik osobi koja je ubila diplomata i pri hapšenju vikala Živio NDH i Ante Pavelić. Osuđen je na doživotni zatvor u Švedskoj, ali su ga izvukli otmicom aviona i prebacili u tadašnju fašističku Španjolsku, te zatim u jednako totalitarni Paragvaj. Na kraju uhapsili su ga Amerikanci i izručili Švedskoj, gdje je odležao dugogodišnji kaznu, nakon koje je istjeran iz zemlje, čiji je bio državljanin. Dakle, za demokratske zemlje on je bio običan terorist. O njegovom sudjelovanju i smrti u Domovinskom ratu ne bih raspravljao, jer okolnosti nisu jasne. Oni koji su se našli na otvaranju spomenika takvoj osobi slali su, zapravo, strašnu poruku. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter