Manjinama dopunsko pravo glasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukidanje dvostrukog prava glasa nacionalnim manjinama odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske te koordinacija ogranaka Stranke demokratske akcije Hrvatske u Istarskoj županiji bile su teme konferencije za novinare pulskog ogranka SDA na kojoj je, uz mnogobrojne goste, prisustvovao i predsjednik SDA Šemso Tankovic.

- Odluka Ustavnog suda SDA je ocekivana, no vjerujem da ce se novonastala situacija ipak riješiti do izbora. Inzistirat cemo da se vrati i verificira dopunsko pravo glasa za pripadnike nacionalnih manjina, rekao je Tankovic.

Dodao je da smatra da je termin dvostrukog prava glasa neprimjeren te da se zapravo radi o dopunskom glasovanju. Veli da su u Hrvatskoj registrirane 22 nacionalne manjine koje imaju pravo birati svoje predstavnike stoga se nada da ce to pravo opstati do iducih izbora.

- Koliko znam, nijedna politicka stranka se tome ne protivi, rekao je Tankovic. Što se tice izlaska na izbore, Tankovic veli da najvjerojatnije izlaze samostalno, no da ce svakako još razgovarati s "velikim" strankama, imajuci u vidu oko 35 tisuca bošnjackih biraca što nije zanemariv broj.

Predsjednik pulskog ogranka SDA Kemal Velagic je pak novinare izvijestio da je obnovljena zajednica njihovih odbora u IŽ te da ce u iducem razdoblju raditi na aktivaciji i odabiru predstavnika odbora na onim mjestima koja ih još nemaju, a broje stotine clanova, primjerice, Marcana. (N. SOFTIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter