Manji urod maslina, skuplje ulje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Berba maslina ulazi u završnicu - predstoji još desetak intenzivnih dana u maslinicima. Od prvog tjedna listopada do zadnjih kišnih dana Istrani su pobrali veci dio uroda. Ovogodišnji je radman, postotak dobivenog ulja, manji i krece se od 12 do 13 posto, dok je ranijih godina bio od 13 do 14. Urod je u cjelini znatno manji.

Na pojedinim su lokacijama, kao što je Bujština, kolicine maslina rekordne, ali je zato urod u južnoj Istri znacajno podbacio. Može se, znaci, ocekivati dodatno poskupljenje ionako vec skupoga istarskog ekstradjevicanskog maslinovog ulja.

U Agrolaguni, najvecem proizvodacu ulja u Istri, ovog ce tjedna dovršiti berbu na svojim nasadima, gdje na 220 hektara raste 65.000 stabala ove uljarice. U novoj su uljari preradili vec oko 600 tona svojih maslina, a pobrat ce još oko 70 tona, što ce na kraju rezultirati s nešto više od 80 tona ulja. Lani su ga pak proizveli 110 tona.

Urod utjece i na cijenu pa Agrolaguna prodaje ulje po 85 kuna za kilogram, dok je prošlogodišnje bilo 80 kuna. Lanjske su zalihe prodali desetak dana prije berbe.



Županijsko poduzece MIH planira otkupiti 200 tona maslina, doznajemo od direktora Darka Kaduma, a dosad su stigli do pola puta. Odazivom maslinara su zadovoljni, jer ocito ima sve više onih koji nemaju kome prodati ulje. Otkupna cijena iznosi od 5,6 do 6 kuna po kilogramu maslina, ovisno o kolicini ulja. Radmani su jako niski, od 8 do 12 posto. Konacna cijena ulja koju ostvaruju maslinari putem MIH-a krece se oko 50 kuna, plus deset kuna državnih poticaja po litri.

Ove godine nece biti problem prodati ulje, tvrdi Silvano Puhar, suvlasnik uljare u vlasništvu vodnjanske tvrtke San Lorenzo Olive. Uroda je znatno manje pa Puhar ocekuje da ce manji proizvodaci podici cijenu za deset posto. No, dodaje, oni to nece uciniti. Brendirano ulje cetiriju proizvodaca, vlasnika ove uljare, koštat ce koliko i dosad. Dio ulja prodaju rinfuzo, samo u vrijeme prerade, i to po sto kuna.




Znatno manji urod bilježe maslinari u Medulinu i Ližnjanu, a na pojedinim maslinicima u Valbandonu ga ni nema. K tome, i radmani su niži za dva do tri posto nego inace. Dok je buža inace davala 14 posto, ove je godine u prosjeku 11 posto ulja, pojašnjava Puhar. Ovih dana rade punom parom, a ocekuju da ce se prerada nastaviti do 10. prosinca.

Masline oko Pazina bile su donedavno još zelene pa je berba tek pocela. Perojci pak vole svoje karbonace pobrati kasnije, kada dobiju više ulja, cak do 24 posto, pojašnjava Puhar. (Jasna ORLIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter