Manji PDV, no ugostitelji ne spuštaju cijene

Turistima će od sljedeće turističke sezone restorani biti dostupniji (M. MIJOŠEK)
Turistima će od sljedeće turističke sezone restorani biti dostupniji (M. MIJOŠEK)

Zbog smanjenja PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu s 25 na deset posto mali obiteljski hoteli snižavaju cijene domaće vode i vina za pet do deset posto.

To je odlučilo upravno vijeće Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela prije nekoliko dana i time su postali prvi u turizmu i ugostiteljstvu Hrvatske koji su odlučili pokazati na koji će se način manji PDV u turizmu odraziti u konkretnom primjeru kod njih.

Naime, opće je poznato da je turistički i ugostiteljski sektor niz godina tražio smanjivanje PDV-a da bi mogao biti konkurentniji s drugim zemljama u okruženju i da bi im se olakšalo poslovanje te su se zaklinjali da će im upravo to biti odskočna daska u daljnjem razvoju. Posebno ugostitelji.

Tom im je zahtjevu početkom ove godine udovoljilo Ministarstvo turizma, iako nije bilo lako s obzirom na činjenicu da se fiskalna davanja samo povećavaju te da je turizam najuspješnija gospodarska grana u Hrvatskoj, prije svega želeći potaknuti nove investicije, zapošljavanje, podizanje kvalitete usluga te na kraju krajeva snižavanje cijena.

Poticaj su im bili i rezultati sličnih poteza u nekim europskim zemljama koje su se na to odlučile u vrijeme najteže gospodarske krize.

Primjerice, u Francuskoj je 2009. godine PDV u restoranima smanjen s 19,6 na 5,5 posto, a ugostitelji su se sporazumom obvezali da će sniziti cijene, angažirati i educirati suradnike, poboljšati uvjete radnicima te obnoviti objekte, uz povećanje standarda higijene i usluge. Sve je rezultiralo time da su dvije godine kasnije cijene pale za 2,5 posto, otvorene su 52 tisuće novih radnih mjesta, prava radnika su povećana, dok je stopa stečajeva u sektoru bila smanjena za 17 posto.

Veliki hotelijeri još ništa nisu poručili putem svoje nacionalne udruge, međutim poput onih malih smatraju da će ih ovo snižavanje cijena izjednačiti s konkurencijom te im olakšati okvire poslovanja. Također, naglašavaju da će niža stopa PDV-a u njihovom slučaju najviše utjecati na izvanpansionsku ponudu budući da za smještaj već vrijedi diferencirana stopa od 10 posto.

- Još uvijek radimo kalkulacije što će nam ovo smanjenje PDV-a donijeti. Bit će to svakako značajne uštede, a razmišljamo o korekciji cijena određenih proizvoda. Ali nismo još donijeli konačnu odluke, kaže nam predsjednik uprave rovinjskog hotelijera Maistra Tomislav Popović. Jednako nam je rekao i izvršni direktor pulskog Arenaturista Igor Štoković. Međutim, promjena će kod njih biti vrlo skoro.

Ugostitelji još ne razmišljaju o promjenama i nisu se usuglasili na koji će način "tretirati" dugo traženo smanjenje PDV-a. O tome će razmišljati prije početka sezone. Do tada sve ostaje isto. Prema svemu sudeći, ne namjeravaju ništa mijenjati u svom poslovanju, niti cijenama.

- Smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu na deset posto je pohvalno, i to će utjecati na naše pozitivno poslovanje. Međutim, cijene se neće mijenjati jer su one već sada niske, dok su cijene namirnica te energenta porasle pa se i dalje borimo s visokim dadžbinama, kaže nam umaški ugostitelj Marino Paretić koji zastupa ugostitelje u turističkom vijeću istarske Turističke zajednice. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter