Manji PDV na dnevne novine

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Snižavanje stope PDV-a na dnevni tisak koji objavljuje uglavnom autorske novinarske tekstove na pet posto, a stopa od deset posto za ostale novine, za ulaznice za koncerte i za usluge smještaja u nautičkom turizmu te plaćanje PDV-a po naplati, a ne po fakturiranom proizvodu ili usluzi za obrtnike do kraja iduće godine, neke su od novosti iz prijedloga novog zakona o PDV-u koji je Vlada uputila u Sabor.

Prema riječima ministra financija Slavka Linića, zbog teške situacije u kojoj se nalaze hrvatske tiskovine, odlučeno je da se PDV za dnevni tisak snizi na pet posto, ali samo za opće informativni tisak koji sadrži najmanje 25.000 riječi autorskih novinarskih tekstova. 

Za ostale dnevne novine stopa PDV-a bila bi 10 posto, a takvu bi sniženu stopu imali i časopisi za kulturu i umjetnost, kao i ulaznice za koncerte. 

Sniženu stopu PDV-a od 10 posto imale bi i usluge pružanja smještaja u plovnim objektima, odnosno u nautičkom turizmu.

Linić je kazao i da je ovim zakonskim prijedlogom, na traženje obrtnika, određeno da do 31. prosinca 2014. godine obrtnici PDV plaćaju prema naplaćenim, a od 1. siječnja 2015. godine prema izdanim računima. (H)


Podijeli: Facebook Twiter