Manji doprinos - manja cijena kvadrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva snizilo je za 23 posto najviši dozvoljeni iznos komunalnog doprinosa koji jedinice lokalne samouprave naplacuju investitorima gradnje.

Taj je iznos, s najviše dozvoljenih 180, smanjen na 138 kuna po prostornom metru buduce gradevine, što bi u konacnici, najavljuju gradevinari, moglo pojeftiniti i stambene kvadrate. Ministarstvo je, naime, objavilo novu tzv. etalonsku cijenu gradenja, na temelju koje gradovi i opcine odreduju komunalne doprinose gradevinarima.

Najviši doprinos, u prvoj zoni gradenja, ne smije premašivati deset posto etalonske cijene gradenja. Za, primjerice, objekt od tisucu prostornih metara s maksimalnim iznosom doprinosa od 180 kuna, investitor je do sada morao platiti doprinosa u iznosu od 180.000 kuna, dok ce sada smjeti koštati najviše 138.000 kuna.

Jedinice lokalne samouprave su dužne donijeti novu odluku ili izmjenu i dopunu odluke o komunalnom doprinosu, pojašnjavaju u Ministarstvu graditeljstva. To znaci da ce lokalne samouprave imati manje prihode za svoje potrebe, no istovremeno bi ova mjera trebala potaknuti zamrlo gradevinarstvo.

Komunalni doprinos je prihod proracuna jedinica lokalne samouprave namijenjen uredenju javnih površina, cesta, groblja, javnoj rasvjeti i ostalom, a placa se po zonama. Do sada su najveci komunalni doprinos naplacivali Dubrovnik i Split, po 180 kuna za kubicni metar, u Zagrebu su ga gradevinari placali 160 kuna, u Puli 144 kune, u Rijeci 126, dok je u Osijeku koštao 80 kuna, a u Slavonskom Brodu, primjerice, 35,60 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter