Manjgura trn u oku Grada Pule?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradski odjel za financije jucer je ponovno objavio poziv za nadmetanje u otvorenom postupku javne nabave za usluge savjetovanja u odnosima s javnošcu, i to u Elektronickom oglasniku javne nabave Narodnih novina i na web stranicama Grada Pule, a nove ponude zainteresiranih tvrtki primaju se do 2. srpnja. Iako je odluka o raspisivanju natjecaja donesena još u travnju, nakon cega su pristigle dvije ponude zagrebackih tvrtki Manjgura i Briefing komunikacije, natjecaj je poništen zbog proceduralne pogreške u dokumentaciji.

Rekao je to procelnik Ureda Grada Bernard Zenzerovic ne otkrivajuci detalje što to u dokumentaciji nije štimalo i dodajuci da Grad ni inace nema praksu obrazlagati nedostatke u natjecajnoj dokumentaciji. Prisjetimo li se da je upravo Manjgura na lanjskom natjecaju odabrana kao najpovoljniji ponuditelj te je za njene usluge Grad mjesecno iz proracuna izdvajao 16.250 kuna, cudi što na istom natjecaju, na kojem su se najvjerojatnije tražili isti uvjeti, ovoga puta nisu zadovoljili formu.

Iz Odsjeka za informiranje vele da je "gradonacelnik donio odluku o poništenju predmetnog postupka nabave zato jer nakon pregleda i ocjene nije preostala niti jedna prihvatljiva ponuda". I ove se godine tražio angažman vanjskih suradnika koji bi Grad savjetovali u odnosima s javnošcu, a ta ce usluga koštati 200 tisuca kuna bez PDV-a.

Upravo zbog angažmana Manjgure podnesena je i anonimna kaznena prijava protiv pulskog gradonacelnika Borisa Miletica, Bernarda Zenzerovica, tajnika IDS-a Tedija Chiavalona te Krešimira Macana i Zorana Pucarica iz te PR agencije. U prijavi anonimni podnositelj tvrdi da je najveci dio troška predizborne kampanje pulskog gradonacelnika, umjesto da plati njegova stranka IDS, placen upravo Manjguri, i to proracunskim novcem i proracunom pulskih javnih tvrtki.

Naime, usluge Manjgure su, osim Grada, radi "stvaranja pozitivne klime" kod korisnika, koristila i poduzeca Herculanea i Pulapromet, što je koštalo dodatnih 50 tisuca kuna. Medutim, u nedavnom razgovoru za Glas Istre gradonacelnik Miletic je rekao da je i on zbog anonimne prijave podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe za lažno prijavljivanje.

No, osim pulskog slucaja, Manjguru su Državnom odvjetništvu nedavno kazneno prijavili neimenovani mali dionicari Kraša tvrdeci da je Kraš oštecen za 480 tisuca kuna tako što je financirao usluge vlasnika Manjgure Krešimira Macana tadašnjem predsjednickom kandidatu Nadanu Vidoševicu. Je li doista došlo do proceduralne pogreške ili je Manjgura postala trn u oku Grada, trebalo bi se vidjeti nakon odabira i obrazloženja o najboljem ponuditelju.


Podijeli: Facebook Twiter