Manje zlocina zbog nepušackog zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na otoku Man primijecen je znacajan pad stope zlocina. Smatra se da je glavni razlog tome otvaranje prvog europskog nepušackog zatvora. Ovaj otok koji je i inace jedno od najsigurnijih mjesta za život u Britaniji bilježi veliki pad broja zlocina od kada su otvorili novu zatvorsku zgradu u kolovozu 2008. godine.

U razdoblju od devet mjeseci, od travnja 2008. do 15. prosinca 2008., ukupan broj zlocina iznosio je 2.508, no u istom razdoblju ove godine broj kriminalnih radnji pao je na 2.157, dakle za 14 posto. Broj pljackaša smanjio se za 35 posto, broj napada za 25 posto, dok je broj osoba uhvacenih u kradi automobila smanjen za sedam posto. Nasilje u obitelji palo je za 11 posto, dok je broj ostalih zlocina pao za osam posto.

U zatvoru trenutno boravi 100 zatvorenika, a oko 40 celija je prazno. Mnogi koji i naginju zlocinu, sve više se pribojavaju da ne budu uhvaceni, jer osim što ce biti lišeni slobode morat ce se odvojiti i od cigareta. U ovom zatvoru pušenje nije dozvoljeno ni u dvorištu. Zabranjeno je cak i zatvorskim cuvarima, koji ako žele zapaliti moraju otici do obližnjeg parkirališta.

Zatvorenici nemaju izbora. Cigareta se moraju odreci, ali im kao pomoc dijele besplatne nikotinske flastere i održavaju savjetovanja kako bi im pomogli da savladaju svoju ovisnost. ''Stalno se šalimo s tim. Izgleda da tim ljudima teže pada to što se moraju odreci cigareta nego to što ce neko vrijeme preležati u celiji'', kaže jedan od policajaca.

Cak je pokrenuta i Facebook grupa kojoj se traži da se zatvorenicima dozvoli pušenje i za sad ima 218 clanova. No glavni istražitelj je neumoljiv: ''Sve što smanjuje stopu zlocina dobro je došlo i nece se mijenjati''.


Podijeli: Facebook Twiter