Manje za manifestacije, više za promociju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smanjenje prihoda Turisticke zajednice Pula, prvenstveno zbog novog zakona o turistickim clanarinama kojim se ocekuje smanjenje prihoda za lokalne TZ-ove za 30 posto, i neobvezujuce prijave boravišnih pristojbi propisane za nauticare u marinama u ovogodišnjem proracunu pulskog TZ-a uvelike su smanjili rashode namijenjene za manifestacije i akcije koje su proteklih godina bile uobicajene u gradu. Tako u 2011. pulski TZ ocekuje gotovo dva milijuna kuna manje prihoda u usporedbi s prošlogodišnjim priljevom.

Za cak 600 tisuca kuna, u odnosu na proteklu godinu, smanjen je izdatak za unapredenje proizvoda i poboljšanje uvjeta boravka gostiju. Prvenstveno se to odnosi na uredenje manjih lokacija u gradu (140 tisuca kuna) te kulturno-zabavne, sportske i ostale manifestacije (330 tisuca kuna), što je apostrofirano i na skupštini TZ-a. No, znacajno je smanjen i iznos za Dane antike, za cak 50 tisuca kuna, te ljetne koncerte i zabave, koji ce, u odnosu na prošlu godinu, dobiti takoder 50 tisuca kuna manje, ili tocnije 132 tisuce kuna. Slicno je prošao i dobro posjeceni Istrafešt.

Iako bi ovako rapidno smanjenje kulturno-zabavnih, sportskih i ostalih manifestacija moglo znaciti vracanje zamrlosti u gradu, umjesto budenja koje je obilježilo protekle dvije godine, cini se da je sada na organizatorima tih manifestacija da s manje novca ostvare jednak ucinak. Najveci iznos od 52 tisuce kuna pripast ce Arenaturistovim hotelima za šest manifestacija koje imaju u planu, a 50 tisuca kuna izdvojit ce se za gradsku Pulsku noc.



Za SAKUD-ovu manifestaciju pod nazivom Na ulicama i trgovima izdvojit ce 20 tisuca kuna, što bi moglo znaciti gužve u gradu kroz lipanj, srpanj i kolovoz, dok je srpanj rezerviran za svima dragi Festival ulicnih carobnjaka (FUC) te Medunarodni kazališni festival (PUF) i Mediju Mediterraneu, a kolovoz za koncerte Festivala komorne glazbe.

S druge strane, iako su se smanjili i rashodi za oglašavanje za 400 tisuca kuna, u ovoj ce godini TZ povecati tiskanje propagandnog materijala za sto tisuca kuna (ukupno 358 tisuca). Dvije trecine iznosa, odnosno 230 tisuca kuna, ici ce na tiskanje u sijecnju 50 tisuca primjeraka kataloga na deset jezika za potrebe sajmova, prezentacija i kongresa. Dodatnih 35 tisuca kuna uložit ce se u izradu promotivnog filma destinacije južne Istre.



Znacajno su smanjeni i izdaci za oglašavanje, koji na raspolaganju imaju 455 tisuca kuna manje, pa je tako udruženo oglašavanje ostalo uskraceno za 370 tisuca kuna. Iako je u stavci rashoda za prodaju, promociju i distribuciju planirano smanjenje za 110 tisuca kuna, na turisticke sajmove ce se utrošiti više nego prijašnje godine, što ne cudi s obzirom na intenciju privlacenja što veceg broja gostiju u godini eskalacije krize.

Tako ce se udvostruciti iznos promocije na sajmovima koji ce ove godine iznositi 230 tisuca kuna. No, zato je prezentaciji uskraceno 185 tisuca kuna i spala je na "svega" 70 tisuca kuna.

Znacajno je i smanjenje glavnice i kamata kredita u otplati u iznosu od 215 tisuca kuna, a 261 tisucu kuna iznosi smanjenje troškova rada ureda TZ-a. Naknade su se odrekli i clanovi Vijeca TZ-a.

Sva navedena planirana smanjenja proracuna TZ-a Pula ipak ne bi trebala utjecati i na transfer 30-postotne boravišne pristojbe u gradski proracun, a TZ želi i dalje s 25 posto sudjelovati u troškovima uredenja fasada u starogradskoj jezgri. Naime, i ove se godine, kao i protekle, planira u gradsku kasu preusmjeriti 1,11 milijuna kuna jer se planira ostvariti jednak broj nocenja kao i ove godine, kada je u Puli realizirano 1,2 milijuna nocenja, u što su ubrojeni i nauticari.


Podijeli: Facebook Twiter