Manje upozorenja na namirnice iz Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preko europskog sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) u prošloj je godini zabilježeno osam obavijesti o potencijalno štetnim proizvodima porijeklom iz Hrvatske, pokazuje godišnje izvješće RASFF-a koje je ovoga tjedna objavila Europska komisija. Broj obavijesti o proizvodima iz Hrvatske posljednjih je godina u padu: prije tri godine bilo je 19 obavijesti, a 2011. godine 12.

Prema podacima s RASFF portala, najviše obavijesti o rizičnim proizvodima porijeklom iz Hrvatske ticalo se ribe i ribljih proizvoda, jedna obavijest odnosila se na voće i povrće, a jedna i na krmnu smjesu. Obavijesti o hrvatskim proizvodima stigle su iz dvije članice Europske unije, Slovenije i Italije.

Kao i ranijih godina, najviše upozorenja o potencijalno štetnim namirnicama ili hrani za životinje odnosilo se na proizvode porijeklom iz Kine, čak 540, a slijede Indija i Turska s više od 300 notifikacija. Ukupno, putem europske mreže u prošloj je godini diljem Europe odaslano preko 3.500 obavijesti vezanih uz sigurnost hrane. Praksa pokazuje da većina proizvoda bude zaustavljena na vanjskim granicama EU-a, neka su upozorenja posljedica inspekcijskih nadzora na zajedničkom tržištu, ponekad na proizvod upozore potrošači, a nekad i sami proizvođači.

Europski povjerenik za zaštitu potrošača i zdravlja Tonio Borg istaknuo je u uvodu izvješća da je nedavni skandal s konjskim mesom, otkrivenim u proizvodima koji su deklarirani kao govedina, ukazao na potrebu da se na razini EU-a uspostavi bolji sustav razmjene informacija u slučajevima kada se sumnja na prijevaru s hranom. Borg je pritom podsjetio da je Europska komisija, u akcijskom planu osmišljenom nakon otkrića skandala, predvidjela uspostavu upravo takvih procedura koje bi omogućile zemljama članicama Unije hitnu razmjenu informacija i upozorenja kada se dogode slični slučajevi. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter