Manje turista i potrošnja tipa "pizza na 4 dijela"

Ugostiteljske terase u centru grada u lipnju su uglavnom zjapile prazne
Ugostiteljske terase u centru grada u lipnju su uglavnom zjapile prazne

Po podacima pulske Turističke zajednice, u lipnju su u Puli ostvarena 144.723 noćenja, što je u odnosu na prošlogodišnji lipanj deset posto manje. Da je lipanj turistički podbacio zorno prikazuje drastičan pad i dolazaka i noćenja naših "najvjernijih" turista, Nijemaca, koji su u tom mjesecu ostvarili tek 28.239 noćenja. Usporedimo li to s prošlom godinom, kada su u lipnju u Puli s tog emitivnog tržišta ostvarena 40.032 noćenja, odnosno čak 30 posto više nego ove godine, jasno je da je pulska predsezona bila loša.

Utjecalo je na to svakako loše vrijeme koje nas je pratilo cijeli svibanj i veći dio lipnja, rani Uskrs, no razloge manjeg broja noćenja valja tražiti i u krizi koja ne posustaje. Što se tiče ostalih, situacija također nije bajna. Tako je i Talijana u lipnju bilo deset posto manje nego lani, isto je bilo i s Austrijancima i Poljacima. Pet posto manje je bilo i Mađara, koji su zadnjih godina zauzeli visoko mjesto po broju dolazaka i noćenja.

- Loše je, ništa se ne kupuje, samo se gleda. Očigledno je da je turista manje nego lani, a jako je vidljiv pad kupovne moći i u onih turista koji su nam došli, veli nam jedan prodavač na štandu.

Slično su nam rekli i pulski ugostitelji.

- Turisti sve manje troše u restoranima, a kada se ipak odluče pojesti nešto, onda se nerijetko jedna pizza dijeli na četiri dijela, veli Ive Udović, ugostitelj na Forumu. (piše N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter