Manje Talijana, više Austrijanaca i Nijemaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Od ovog smo vikenda u punom pogonu", tim je rijecima Tomislav Popovic, direktor Turisticke zajednice Istarske županije još u petak najavio da špica sezone upravo pocinje. I bio je u pravu. Kolone vozila koje smo zatekli ujutro prema granici zablokirale su promet vec na Ipsilonu od dijela gdje se skrece prema Bujama pa sve do Plovanije i Kaštela. Više stojeci nego vozeci, automobili su se kretali pužjim korakom te je za ovih zadnjih 10-ak kilometara do granice bilo potrebno cak sat vremena.

Zbog pojacanog prometa, policija je usmjeravala putnike i kako-tako pokušala ubrzati protocnost vozila. Zanimljivo je da se najveci prometni cep nije stvarao na samim granicnim prijelazima vec nekoliko stotina metara prije, na raskršcu izmedu Plovanije i Kaštela. Na ova dva najfrekventnija granicna prijelaza samo su jucer do podneva u jednom i u drugom pravcu prošla gotovo 30.000 vozila. Tijekom petka i u subotu do 12 sati preko Plovanije, Kaštela i manje frekventnog granicnog prijelaza Požana u Istru je ušlo 56.340 putnika od cega 52.295 stranih gostiju i 4.045 domacih, a izašlo je 41.137 stranih državljana i 4.102 domacih.

- U prvih šest mjeseci u Istri je bilo 4,4 milijuna nocenja što je tri posto manje nego lani, a pocetkom srpnja turizam je još više podbacio. No, u zadnjih dva tjedna bilježimo porast broja nocenja pa ocekujemo da cemo srpanj završiti s minusom od pet posto, veli Popovic. Prema njegovim prognozama ovoga se vikenda ocekuje treci i posljednji val dolaska turista iz Nizozemske jer upravo zapocinju školski praznici u jednom dijelu ove zemlje. Veci dolazak Talijana predvida se sljedeceg vikenda.Talijani su zasada u Istri ostvarili cetiri posto manje nocenja, a u Hrvatskoj cak šest posto manje. Srecom, nisu pobacila naša tradicionalna najbrojnija njemacka i austrijska tržišta, naprotiv, imamo cak porast nocenja i to kod Nijemaca sedam posto, a Austrijanaca devet, dodao je Popovic.


Podijeli: Facebook Twiter