Manje smetnji TV signala, više u radijskom prijemu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti u novoj mjernoj akciji potvrdila je znatno smanjenje talijanskih smetnji hrvatskim TV programima, dok smetnje radijskim programima i dalje nisu smanjene. Stručnjaci HAKOM-a i ove godine su u opsežnom istraživanju ustanovili razinu smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijemu hrvatskih radijskih i televizijskih programa. Broj smetnji i prijava ove godine manji je u odnosu na prošlu godinu prvenstveno zahvaljujući gašenju većine glavnih talijanskih ometajućih odašiljača iz regija Friuli Venezia Giulia, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo i Puglia.

Italija je kroz prethodne tri godine donijela poseban zakon temeljem kojeg je izmijenjen plan TV frekvencija te su izuzete frekvencije koje smetaju susjednim zemljama, a osnovan je i kompenzacijski fond i osigurana su novčana sredstva. Propisan je postupak za isključivanje ometajućih odašiljača, što je rezultiralo isključivanjem ometajućih TV odašiljača koje je započelo u rujnu 2016. i dovršeno u siječnju ove godine.

Najnovijom mjernom akcijom HAKOM-a potvrđeno je isključivanje većine dominantnih ometajućih TV odašiljača, što je doprinijelo rješavanju najvećeg dijela talijanskih TV smetnji. Isključivanjem talijanskih odašiljača uklonjene su smetnje te je značajno poboljšan prijem hrvatskih televizijskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija).

Ipak, emitiranje talijanskih odašiljača na hrvatskim TV kanalima nije još u potpunosti prestalo. Problemi ostaju u prijemu hrvatskih radijskih kanala, što je najuočljivije u ljetnim mjesecima kad su zbog povoljnijih uvjeta rasprostiranja elektromagnetskih valova smetnje iz Italije još izraženije. Mjerenja koje je HAKOM poduzeo od lipnja do listopada ove godine rezultirala su slanjem novih 640 prijava, pa je tako u posljednjih devet godina upućeno više od 4.500 prijava smetnji talijanskoj administraciji. O njima je obaviještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU), odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija.

Na posljednjem multilateralnom sastanku u listopadu 2017. talijanske vlasti obavezale su se načiniti plan i program uklanjanja smetnji radijskim programima u susjednim državama. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter