Manje poznati bijeli Porec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Porec u snijegu/Parenzo sotto la neve" naslov je fotomonografije Drage Orlica koja je ugledala svjetlo dana za božicno-novogodišnje blagdane.

Objavljena je u izdanju poreckog Errata Corrige, a uz uvodni, lirski sugestivni tekst Drage Orlica, donosi fotografije iz davnije i recentnije prošlosti kada je Porec bio prekriven snijegom.

S obzirom na to da je bijeli pokrivac za ova podneblja ipak ne tako cesta pojava, knjiga predstavlja zanimljiv spomen na rijetke zime kada su Porecani mogli svjedociti, a najmladi i uživati u tom, uvjetno receno, prirodnom fenomenu. Još bi zanimljivije trebala biti onima koji Porec poznaju sasvim dobro, ali tek kao ljetnu turisticku meku.

Autori fotografija su: Ivo Puniš, Vladimir Bugarin, Snježana Lehman, Milivoj Mijošek, Martina Krepcic, Hajrudin Merdanovic, Samir Janko, Izabelle Gioni, Damir Dižgi Prodan, Ivana Puškaric, Goran Prodan, Manuela Bordin, Dražen Ezgeta, Dean Jovicevic, Petar Požaric, Tihana Mikulcic, Karmen Orlic, Mirjana Šepa, Morena Micetic Fabic, Sanja Peršuric, Snježana Balaž, Sonja Simicic, Denis Gržetic, Eduard Džoni, Ivona Orlic, Marko Plovanic, Miroslav Balaž i pokojni Renco Kosinožic.

Korištene su i fotografije Zavicajnog muzeja Poreštine te iz monografije starih razglednica "Srdacno vaš Porec" kao i iz obiteljskih albuma Porecana.

Knjigu, u luksuznome izdanju tvrdo ukoricenu na više od 300 stranica, lektorirala je Dubravka Blaško, a umjetnicki direktori su Barbara Boticki i Drago Orlic. Urednik je Ante Tonci Tomicic, a fotografije na naslovnici su djelo Milivoja Mijošeka i Martine Krepcic. Pripremu potpisuje Propaganda d.o.o., a tiskana je u galižanskoj Tiskari NOVA.

Na talijanski je fotomonografiju prevela Vanesa Begic, a knjiga donosi sažetke i na njemackom te engleskom jeziku.


Podijeli: Facebook Twiter