Manje oružja - manje tragedija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijska uprava istarska je za akciju "Manje oružja - manje tragedija" odabrala Rovinj, ukljucivši se tako u obilježavanje dana grada i blagdana njegove zaštitnice sv. Eufemije.

Na Trgu maršala Tita u nedjelju je postavljena info-tocka na kojoj su uz policijske službenike - zamjenika nacelnika PU istarske Božu Kirina, voditelja Odsjeka za analitiku i odnose s javnošcu Valtera Opašica, nacelnika rovinjske postaje Gianfranca Trombonija i policajce ukljucene u akciju - bili i predstavnici Grada.

MUP akciju organizira u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u RH te uz financijsku potporu Europske unije. Njome se nastoji senzibilizirati javnost i potaknuti na legaliziranje i dragovoljnu predaju oružja.

Svakodnevni pronalasci ubojitih sredstava, cinjenica da gradani još uvijek ilegalno posjeduju oružje, kao i brojne tragedije koje ono uzrokuje razlog su za ovu akciju, koja je zapravo pocela stupanjem na snagu novog Zakona o oružju pocetkom rujna 2007. Njime je ukinuto vremensko ogranicenje za dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja.

Kako su objašnjavali policajci, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje nece se pokretati ni prekršajni ni kazneni postupak ako ga prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije pocetka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na kategorije A - zabranjeno oružje, u koje spadaju automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slicno.

Policija je uvela i besplatnu telefonsku liniju 0800 88 92, gdje se gradani mogu informirati o ovoj akciji, dragovoljnoj predaji ili legalizaciji oružja.


Podijeli: Facebook Twiter