Manje novca skloništima za žrtve nasilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo socijalne politike i mladih za 50 posto srezalo je sredstva za prva tri mjeseca za svih sedam autonomnih skloništa za žrtve obiteljskog nasilja na podrucju Hrvatske.

Medu njima je i Sigurna kuca Istra, cija nam je koordinatorica Jadranka Cernjul kazala da su ovu odluku nadležni opravdali nedostatkom sredstava.

U meduvremenu su konkurirali na natjecaj za novi proracun, no neizvjesnost je velika, jer su iz medija saznali da ce u ovoj godini sredstva brojnim udrugama koje se financiraju preko Ministarstva biti prepolovljena.



- Vec imamo poteškoca s placanjem režija za naša tri skloništa u Istri. U odnosu na ono što smo ocekivali, ne samo od Ministarstva vec i od ostalih izvora financiranja, lani smo raspolagali s oko 100.000 kuna manje pa smo morali smanjiti neke aktivnosti kao što je kao rad na edukaciji i prevenciji obiteljskog nasilja. Ukoliko nam smanje financiranje i ubuduce, strah nas je i pomisliti na koji cemo nacin platiti režijske troškove.

Problem u dinamici isplate


Iz Ministarstva socijalne politike i mladih potvrdili su da su skloništa u prva tri mjeseca dobila polovicu iznosa, ali da ce im sve biti nadoknadeno jer vele, to nema veze sa smanjivanjem sredstava kojim su pogodene one udruge koje se financiraju preko programa "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva." Medu njih ne spadaju autonomne kuce žrtava obiteljskog nasilja.

- Prva tri mjeseca financirana su po privremenom proracunu kojim je predvidena isplata samo polovice iznosa. No u daljnjoj dinamici isplate u ovoj godini bit ce im sve nadoknadeno, i za sigurne kuce biti isplaceno i nešto više novca - 2,1 milijun kuna, negoli je to bio slucaj u 2011. godini kad je isplaceno 2,027 milijuna kuna, javljaju iz kabineta ministrice.

Skloništa, barem zasada, mogu biti mirna da ce od države dobiti isti, odnosno malo veci iznos nego lani. (M. JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter