Manje Nizozemaca, Nijemaca i Talijana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srpanj je otopio gotovo cijeli istarski predsezonski minus od pet posto u nocenjima i šest posto u dolascima. Po podacima Turisticke zajednice Istarske županije za prvih sedam mjeseci ove godine, Istra ima neznatan minus od dva posto u nocenjima i jedan posto u dolascima, s time da bi vjerojatno broj dolazaka i nocenja bio veci kad bi se pribrojali nauticari, koji se ove godine ne evidentiraju putem sustava lokalnih turistickih zajednica, kao i da nas u zadnja dva vikenda nije pratilo loše vrijeme, koje je skratilo boravak turista na Poluotoku. Ostvareno je 9,9 milijuna nocenja te 1,5 milijuna dolazaka.

Od najvažnijih tržišta, za prvih sedam mjeseci pozitivan promet bilježe za jedan posto Austrijanci (1,1 milijun) i za osam posto Slovenci (1,5 milijuna). Minus u nocenjima iz predsezone još vuku Nijemci, i to za šest posto (2,4 milijuna), kao i Talijani za osam posto (875 tisuca), dok su Nizozemci iz plusa od tri posto u prvih šest mjeseci tijekom srpnja došli na minus od cak 10 posto (821 tisucu), što ne treba cuditi jer je rijec pretežito o kamping gostima kojima vrijeme i nije bilo naklonjeno.

Zanimljivo je da su sve istocnoeuropske zemlje u plusu: Ceška za dva posto (381 tisucu nocenja), Poljska i Slovacka za jedan posto (215 tisuca, odnosno 116 tisuca), dok je najveci porast imala Rusija s 22 posto (361 tisucu nocenja), što definitivno potvrduje najave o povratku ruskog gosta na sjeverni Jadran. Na žalost, daljnji pad bilježi se kod gostiju iz Velike Britanije, i to za 16 posto (133 tisuce nocenja).

Turisti su u prvih sedam mjeseci najviše boravili u Rovinju, koji je ostao na istoj razini kao i lani, s 1,38 milijuna nocenja. Slijedi ga Porec s 1,33 milijuna nocenja, koji je u minusu za sedam posto, te Umag s 1,1 milijun nocenja, koji je u plusu za šest posto, s time da se ove godine tom TZ-u pribrajaju i rezultati iz susjedne Savudrije.

Ovogodišnji srpanj, bez obzira na nešto lošije vrijeme završio je, što se nocenja tice, na istoj razini kao i lani (5,6 milijuna), iako je turista bilo za cetiri posto više (737 tisuca). Od najvažnijih tržišta u padu su bili samo Nijemci, i to za osam posto u nocenjima (1,1 milijun) i jedan posto u dolascima (119 tisuca), te Nizozemci s cak 13 posto manje nocenja (624 tisuce) i sedam posto manje dolazaka (70 tisuca).

U plusu su što se tice nocenja bili Austrijanci (tri posto), Cesi (14 posto), Talijani (jedan posto), Poljaci (14 posto), Rusi (22 posto), Slovaci (10 posto) te Slovenci (sedam posto). Zanimljivo je da se vratilo i domace tržište, koje je imalo tri posto plusa u nocenjima. I u srpnju je najveci broj nocenja imao Rovinj, a slijede ga Porec i Umag.


Podijeli: Facebook Twiter