Manje mirovine za 60 tisuca umirovljenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dodatak na mirovinu koji prima oko 300 tisuca umirovljenika postat ce i službeno dio mirovine, predlaže Vlada, koja je u Sabor poslala zakonske izmjene po kojima bi taj dodatak postao integrirani dio mirovine od 1. sijecnja.

Dodatak na mirovine od cetiri do 27 posto isplacuje se kao zasebno primanje od 2007., kada je i uveden, a Vlada je pojasnila da njegovim ukljucivanjem u mirovinu gradani postaju sigurniji jer taj dodatak nitko nece moci ukinuti. U prosjeku je mjesecni dodatak iznosio oko 351 kunu i on se nakon promjena nece mijenjati niti ce doci do povecanja mirovina.

Dio umirovljenika, a u Vladi procjenjuju da ih je oko 60 tisuca, nakon ukljucivanja dodataka mogao bi dobiti mirovine iznad 3.200 kuna, cime podliježu oporezivanju. Dosad njihova primanja nisu oporezivana jer je dodatak kao posebna isplata bio neoporeziv.

Ministar gospodarstva ?uro Popijac porucio je, pak, da su se s predloženim dopunama suglasili svi socijalni partneri, kao i predstavnici umirovljenika.

Vlada je, kako je ranije najavljeno, predložila i izmjene Ovršnog zakona po kojima se u ovršnim postupcima imovina gradana nece moci prodavati za manje od polovice njezine vrijednosti, a svi oni koji isplacuju porodiljne naknade, djecje doplatke ili socijalne pomoci ta ce sredstva gradanima koji su pod ovrhom morati isplacivati na poseban racun, a o tom racunu mora ih obavijestiti Fina.

U HSU-u ipak podržavaju Vladin cin jer ce se, isticu, na taj nacin umirovljenici zaštititi od potencijalne opasnosti da bilo kada, bilo koja Vlada ukine dodatak". Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, podsjeca, medutim, kako njegova stranka još od 2007. traži ukljucivanje dodatka u mirovinu.

- Tražili smo to i od Sanadera i od Kosor, no ni volje ni želje da se to ucini nije bilo. Sada se to žurno radi, što je pokazatelj da je rijec o još jednoj predizbornoj odluci kako bi se brzinski pridobili umirovljenicki glasovi. No, sve se to uklapa u HDZ-ov predizborni stil, komentirao je Hrelja. (J. M.,V. R./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter