Manje jahti zbog promjene inozemne u hrvatsku zastavu

Manje jahti zbog promjene inozemne u hrvatsku zastavu (M. MIJOŠEK)
Manje jahti zbog promjene inozemne u hrvatsku zastavu (M. MIJOŠEK)

Od početka godine do danas hrvatskim teritorijalnim morem duž istarske obale plovilo je 4,12 posto manje stranih jahti i brodica nego u istom razdoblju lani, podatak je Lučke kapetanije Pula.

Naime, do danas je uz istarski poluotok plovilo ukupno 15.779 stranih plovila dok je u isto razdoblje lani našim priobaljem plovilo ukupno 16.457 plovila stranih zastava.

Koji je uzrok pada stranih plovila duž naše obale pitali smo lučkog kapetana Lucija Toffettija. Po njegovim riječima uzrok tome je prelazak dio stranih plovila na hrvatsku zastavu.

- Prije godinu dana mnoge su strane jahte i brodice bile registrirane u matičnim zemljama vlasnika. Otad je veliki broj tih plovila promijenio zastavu i registrirao se u Hrvatskoj čime je dio tih stranih jahta de facto postao sastavni dio hrvatskog brodovlja pod hrvatskom zastavom.

To je vidljivo i u statističkim pokazateljima koji govore o prvom prijavljivanju brodica koji je pao za gotovo 8,3 posto. Istovremeno bilježimo porast od 2,6 za jahte koje su se prvi put prijavile u našim istarskim ispostavama. Sa sigurnošću mogu reći da u odnosu na prošlu godinu, ove sezone imamo od prilike isti broj plovila uz manje varijacije broja dolazaka ovisno o vremenu.

Do konca kolovoza ćemo imati pravu sliku stranih jahti i brodica u našim vodama. Usto ljeto prolazi dobro, nismo evidentirali veće havarije, pogibije ili stradanja na moru što je rezultat dobrih priprema prije same nautičke sezone. U Istri imamo oko 15 kilometara ograđenih plaža i službu motrenja i spašavanja, zaključio je kapetan Toffetti.

Svoj boravak na istarskoj obali su od početka godine do danas produžile ukupno 8.503 strane brodice i 1.932 strane jahte. Prvu je prijavu u našim vodama ispunilo 4.721 brodica i 623 strane jahte.

Najviše stranih plovila, njih 3.458, bilježi lučka ispostava u Umagu., slijedi Poreč sa 3.390 plovila, Pula s 3.327, Rovinj s 2.730, Novigrad s 2.427 plovila te Rabac s 316 i Raša sa 86 plovila stranih zastava. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter