Manje izbjeglica zbog lošeg vremena, u Šentilju samo 6 migranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki izbjeglički val, tijekom kojega je od sredine prošlog mjeseca do danas u Sloveniju ušlo 268.619 migranata na svom putu prema sjeveru, zadnjih se dana zaustavlja pa su u zadnja 24 sata primljena samo 1.342, pokazuju službeni podaci policije.

Izbjeglički centri danas su skoro prazni. U Postojni je u centru za strance smješteno 108 migranata, a u Šentilju, gdje je kamp kapaciteta 2.000 postelja, nalazi se trenutno njih šestero i čekaju tranzit za Austriju.
U Gornjoj Radgoni, gdje su se migranti proteklih tjedana smještali u zgrade za sajamske priredbe, samo su dvojica izbjeglica pa će se, po neslužbenim podacima, ovih dana ti prostori ponovo vratiti svojoj prvotnoj namjeni.
Jenjavanje migrantskog vala tzv. balkanskom rutom, koji je zahvatio Sloveniju nakon što je Mađarska za njih zatvorila svoje južne granice, u Ljubljani se tumači lošim vremenom koje otežava njihovo prebacivanje preko mora iz Turske u Grčku.
Da se ne računa kako je time najveća izbjeglička kriza u Europi nakon Drugog svjetskog rata prestala, svjedoči činjenica da je vlada premijera Mire Cerara za upravljanje migrantskom krizom u proračunu za iduću godinu namijenila 123 milijuna eura, kao i to da će dio u četvrtak odobrenog kredita Europske investicijske banke biti upotrijebljen u iste namjene te da je vojsci, koja s policijom štiti južnu granicu prema Hrvatskoj, ovog tjedna odobrena nabava nove opreme i zaštitnih sredstava.
Ministar financija Dušan Mramor izjavio je ovog tjedna da je trošak koji Slovenija ima po jednom migrantu nešto veći od 40 eura, što uključuje i transport vlakom i autobusima, ali ne obuhvaća štetu  koju vlada mora nadoknaditi općinama u kojima su se nalazili izbjeglički kampovi.
Od skoro 270.000 migranata koji su prošli Slovenijom najviše ih je, više od 200.000, u zemlju ušlo u Dobovi, kamo su se zadnjih tjedana dovozili vlakovima Hrvatskih željeznica, te smještali u Dobovu, Brežice i susjedne općine. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter