Manje gripoznih, ali s više komplikacija

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Epidemija gripe u čitavoj je Hrvatskoj u opadanju i srednjeg intenziteta. U prvom tjednu travnja znatno je opao broj oboljelih i vjerojatno će se taj trend nastaviti. Nova pobolijevanja mogu se očekivati još do sredine svibnja, kada će se moći zaključiti ova sezona gripe koju je obilježio puno manji broj oboljelih nego lani, ali s više komplikacija za što se optužuje podtip virusa A - H1N1, tzv. "svinjska gripa", koja je ove godine potpuno dominirala nad drugim tipovima virusa gripe. Na sreću, u Istri nije bilo smrtnih slučajeva, ali je u drugim županijama u Hrvatskoj zbog komplikacija od gripe umrlo sedmero ljudi. Kako sezona jenjava sad prevladavaju virusi grupe B koji se manifestiraju blažom kliničkom slikom.

Najviše oboljelih u Poreču

Od početka godine do 10. travnja u Istarskoj županiji prijavljeno je 817 oboljelih od gripe, najviše na području Poreča (208), Labina (192) i Rovinja (152), a slijede Pula sa 114, Pazin sa 61, Umag s 53 i Buzet s 37 prijava oboljelih osoba. Prevladavaju dobne skupine od 30 do 64 godine života, a slijede djeca od 7 do 14 te od 5 do 6 godina. Za usporedbu lani je u Istri prijavljeno 4.466 oboljele osobe u cijeloj sezoni.

Prošle godine u Hrvatskoj su prijavljene 78.234 oboljele osobe i pet umrlih, a u ovosezonskoj gripi dosad su prijavljene 20.482 osobe, gotovo četiri puta manje, ali ih je sedmero umrlo. Razlog je što je ove godine daleko dominantniji bio podtip virusa A -H1N1, poznat kao virus svinjske gripe. Bio je zastupljen čak 85-90 posto u odnosu na drugi podtip A/H3N2. Zna se da je to novi soj virusa koji je 2009. godine uzrokovao pandemijsku gripu, ali je s vremenom postao sezonski i bit će i dalje zastupljen u cirkulaciji narednih godina, kaže mr. sc. Branka Sep-Ševerdija, specijalist epidemiolog iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Većina ozbiljnih i težih slučajeva gripe, pojašnjava epidemiologinja, bila je povezana s virusom "svinjske gripe" koji je ove godine dominirao gotovo u cijeloj Europi, osim u Italiji i Sloveniji gdje je bio zastupljeniji podtip A/H3N2. Virus "svinjske gripe" jednako snažno napada i zdrave osobe, bez kroničnih oboljenja, uzrokujući ozbiljne virusne upale pluća. Od sedam umrlih u Hrvatskoj, pojašnjava dalje epidemiologinja, tri osobe su bile u dobi od 30 do 64 godine, tri su imale 65 i više, a jedna između 7 i 14 godina.

Stariji manje ugroženi

- I inače je smrtnost od gripe najveća u odraslih osoba, i to starijih od 65 godina, a najčešći razlozi su upala pluća i srčano zatajenje kao komplikacije gripe. Ove godine, s obzirom na dominantnost podtipa A/H1N1, među umrlima u drugim županijama izvan Istre ima i mlađih od 65 godina. Stariji pak od 65 godina umrli su od drugog podtipa virusa A. Pokazalo se da starije osobe koje se najviše i cijepe, nisu u odnosu na mlađu populaciju tako ugroženi, jer je u cjepivu bio zastupljen i podtip A/H1N1. Ove je godine cjepivo dosta pogođeno, iako nije stopostotna zaštita, i cijepilo se više ljudi nego lani, većinom starije osobe, kaže epidemiologinja Branka Sep-Ševerdija.

Povećan odaziv na cijepljenje

Lani je u Istri cijepljeno 10.284, a ove godine 11.659 osoba. U tom broju su uglavnom stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Zbog velikog odaziva u odnosu na prošlu godinu, istarski Zavod za javno zdravstvo je nakon prve pošiljke iz Zagreba još u dva navrata nabavljao nove doze cjepiva. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter