Manje cekanja u centralnom laboratoriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkako se 4. srpnja krv pocela vaditi i u ordinacijama opce prakse, smanjene su gužve u centralnom bolnickom laboratoriju. Po procijeni dr. Lorene Honovic, rukovoditeljice Djelatnosti za laboratorijsku dijagnostiku, redovi su ovih dana za trecinu manji. No, to nije realno stanje, dodaje ona, buduci da je vrijeme godišnjih odmora lijecnika, slijedom cega se manje pacijenata šalje na pretrage. "Još uvijek se uhodavamo i ucimo, ali zadovoljna sam postignutim", veli dr. Honovic.

Iz sve 44 pulske ordinacije i onih u okolnim opcinama dnevno se prikupi od 60 do 70 uzoraka. Upravo toliki broj ljudi ne mora stati u red pred šalter bolnickog laboratorija. Laboratorij dnevno obradi od 600 do 700 pa i više uzoraka krvi i urina, s time da znacajan broj uzoraka stigne i iz bolnice. Otkako je pocetkom srpnja instaliran novi aparat za analizu krvi, cijeli se posao odradi puno brže.

Nalaz krvi s crne uputnice šalje se elektronickom poštom putem sustava CEZIH do lijecnika, tako da pacijenti ne moraju uopce dolaziti u laboratorij. Kada je rijec o crvenoj uputnici, onoj koju ispisuje specijalist, nalaz se ne može poslati putem CEZIH-a. To se tek treba uvesti.

No, iz laboratorija pokušavaju izaci ususret pa za pacijente i lijecnika izvan Pule nalaz isprintaju i pošalju faksom. Stoga je vadenje krvi kod svoga doktora posebno povoljno za pacijente iz Svetvincenta, Barbana, Vodnjana, Medulina, Ližnjana i Fažane koji ne moraju, dakle, u Pulu da bi izvadili krv (na crnu uputnicu), niti trebaju dolaziti po nalaze. Ukoliko imaju dopunsko osiguranje, ne moraju u Pulu niti s crvenom uputnicom, vec to obave kod svoga doktora. U laboratoriju ce i dalje krv vaditi trudnice, djeca do 18 godina starosti, invalidi, zatim vadit ce se krv za profile šecera te pacijenti koji su na kemoterapiji. (J. O.)


Podijeli: Facebook Twiter