Manje aviolinija, manje Britanaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britansko je tržište ove godine usprkos gospodarskoj krizi i slabljenju funte te strahu od širenja svinjske gripe ostalo vjerno Hrvatskoj. Iz te je zemlje ostvareno dva posto više nocenja u prvih devet mjeseci, a samo u srpnju i kolovozu taj je plus iznosio osam posto. Nakon dvije godine stagnacije primjetan je porast. Medutim, Istra je s tog tržišta bilježila minus od 18 posto u nocenjima i 20 posto u dolascima.

Hoce li se tako nastaviti i naredne turisticke sezone, što još moramo uciniti da privuceno još i veci broj britanskih turista, gdje smo sve zakazali ove godine? Sve su to pitanja koja ce odgovore dobiti ovog tjedna na londonskom turistickom sajmu World Travel Market (WTM), kojim se otvara ovogodišnja sezona turistickog sajmovanja.

- Iako je britansko tržište, koje je uz njemacko ostvaruje najveci broj putovanja, za 13 posto smanjilo putovanja u inozemstvo, Hrvatsku nije zaobišlo. Pozitivne brojke ove sezone bilježile su se u dalmatinskim županijama, dok smo minus imali na Kvarneru i u Istri. Buduci da postoji tendencija rasta, ove se godine moramo više potruditi u promociji Hrvatske i uzeti svoj dio kolaca, opisuje stanje na britanskom tržištu Meri Matešic iz londonskog predstavništva Hrvatske turisticke zajednice. Smatra da je za lošije rezultate u sjevernim jadranskim županijama, koje su oduvijek bile omiljena turisticka destinacija za Britance, manji broj aviolinija te što se nije uspio održati intenzitet prometa niskotarifnog avioprijevoznika Ryanaira iz prethodnih godina. A upravo su nove aviolinije zaslužne za veci broj gostiju u Dalmaciji.

- Namjeravamo se sastati s predstavnicima istarske Turisticke zajednice, turoperatorima i hotelijerima te napraviti sve da uspostavimo jaci zracni promet s Istrom da bismo nadoknadili izgubljeno. Uz to, sljedece se godine najavljuje uspostavljanje novih linija s British Airwaysom i jednim niskotarifnim avioprijevoznikom. Medu njima su i linije izmedu Pule i Bristola, Birminghama i Manchestera,  tvrdi Matešic.

Istra je ove sezone u prvih devet mjeseci zabilježila 288 tisuca nocenja britanskih turista, što je cak 18 posto manje nego lani. Poluotok je u tom razdoblju posjetilo nešto više od 40 tisuca Britanaca, 20 posto manje nego 2008. godine. Direktor županijske Turisticke zajednice Tomislav Popovic, kao i Matešic, smatra da je za takav minus kriva slaba povezanost istarskog i britanskog aerodroma, ali i gospodarska kriza.

- Bilo bi loše da do kraja izgubimo goste iz tog podrucja jer smo ih teško dobili i teško bismo ih vratili. Stoga smo ove godine napravili sve da zadržimo linije prema Londonu, i to subvencioniranjem pojedinih letova, odnosno marketinškom pomoci pojedinim avioprijevoznicima poput Croatia Airlinesa. I sljedece godine cemo se boriti za to. Dobro je što imamo Ryanair, ali putem njega u Hrvatsku ne dolaze gosti u organiziranim grupama. Stoga je potrebno zadržati što više redovnih i charter linija prema Velikoj Britaniji, kaže Popovic.


Podijeli: Facebook Twiter