Manje autobusa iz Trsta za Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto da se približava, glavni grad regije Friuli-Venezia Giulia sve se više udaljava od Istre: vec oskudne autobusne veze izmedu Trsta i Istre doživjet ce uskoro drasticni rez.

Naime, talijanska tvrtka Saf iz Udina, koja je do sad upravljala talijanskim autobusima koji su povezivali slovenski i hrvatski dio Istre s Trstom, povlaci se iz posla. Vec pocetkom svibnja Saf ce ukinuti prijevoz putnika prema Kopru, Izoli i Piranu pa ce cijeli promet putnika preuzeti slovenska tvrtka Veolia.

Talijani vele da su porezni sustav, cijena nafte i cijena radne snage daleko povoljniji u Sloveniji pa stoga ne mogu više parirati cjenovnim razlikama. Autobusi Safa prestat ce voziti putnike prema Puli i Rijeci krajem godine, odnosno u prosincu, a najavljuju ukidanje i posebnih autobusnih linija prema Zagrebu.

Kriza putnickog prometa usko se veže za krizu trgovine jer Trst nije više središte shoppinga hrvatskih i slovenskih kupaca. Autobusi koji ujutro dolaze u Trst prevoze iskljucivo transgranicne radnike, najcešce kucne pomocnice koje dnevno dolaze u Trst na posao kod tršcanskih obitelji.

Autobusa ima sve manje, ali, ruku na srce, i hrvatski automobili sve su rjedi gosti parkirališta na tršcanskoj rivi: ocito bez trgovine nema transgranicnog druženja i prožimanja.


Podijeli: Facebook Twiter