Manje administracije za male proizvođače jakih alkoholnih pića

Proizvodnja domaćih rakija opterećena je prevelikim trošarinama
Proizvodnja domaćih rakija opterećena je prevelikim trošarinama

Malim proizvođačima jakih alkoholnih pića Carinska je uprava s prvim danima nove godine malko olakšala život, pojednostavivši postupak uplate paušalnog iznosa trošarine za 2016. godinu. Smanjuje se međutim samo opseg administrativnih obaveza proizvođača prema carinskoj upravi, ali ne i iznos trošarine.

Prva administrativna olakšica je u tome da proizvođači više nadležnom carinskom uredu ne moraju dostavljati godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremini kotla te obračunatoj trošarini. Dovoljno je da mali proizvođač jakog alkoholnog pića na propisani račun Državnog proračuna do kraja siječnja uplati paušalni iznos trošarine odnosno 100 ili 200 kuna, ovisno o zapremini kotla.

Proizvođači koji su tijekom 2016. godine proizveli više od 20 litara čistog alkohola do kraja siječnja moraju svom carinskom uredu dostaviti izjavu s podacima o količini i jakosti proizvedenog alkoholnog pića, a na osnovu tih podataka carinski ured će utvrditi i obračunati trošarinu, te obavijestiti proizvođača koliki iznos trošarine mora uplatiti u državni proračun, povrh ranije spomenutog paušala. Svrha ovog pojednostavljenja je u tome da proizvođači više ne moraju osobno dolaziti u carinski ured predavati papire, već svu proceduru mogu riješiti u telefonskom kontaktu sa službenicima carinskih ureda, a za područje Istre nadležan je carinski ured u Puli.

Prazni formulari

Kako ova izmjena izgleda prilično formalna, upitali smo nekoliko istarskih proizvođača rakija što im ova novost u proceduri znači u praktičnom životu.

"Svaka pozitivna promjena je dobro došla, pa tako i ova. Dosad smo stvarno bili opterećeni administrativnim obavezama, morali smo svaki mjesec slati podatke o tome koliko smo proizveli i prodali, a kako se naša proizvodnja uglavnom odvija zimi, a prodaja uglavnom ljeti, čak i za one mjesece u kojima nismo ništa ni proizveli ni prodali morali smo dostavljati prazne formulare, tako da će ovo sada biti mnogo jednostavnije", komentira ovu novinu Goran Šolić, vlasnik OPG-a Lambik iz mjesta Škropeti u općini Karojba. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter