Manjak željeza, veci rizik od krvnih ugrušaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobe s nižom razinom željeza u krvi izložene su povecanom riziku od krvnih ugrušaka, zakljucak je strucnjaka Nacionalnog instituta za srce i pluca Imperial Collegea u Londonu.

Oni su proucavali pacijente s nasljednom hemoragijskom teleangiektazijom, najcešcom nasljednom bolesti krvnih žila koju karakteriziraju nenormalno gradene krvne žile. Manifestira se spontanim krvarenjem iz sitnih žila, obicno na koži lica, vrhovima prstiju, sluznici nosa, usnama, jeziku i sl.

Ustanovili su kako su ovi pacijenti izloženi vecem riziku od razvijanja krvnih ugrušaka, no nisu imali niti jedan od poznatih faktora rizika.

Britanski je tim analizirao krv gotovo 610 pacijenata s nasljednom hemoragijskom teleangiektazijom kako bi sagledao razlike izmedu pacijenata koji su imali krvne ugruške i onih koji nisu. Razina željeza bila je niska kod mnogih ispitanika zbog gubitka željeza uzrokovanim krvarenjem. Istraživaci su ustanovili kako je upravo niska razina željeza jaki faktor rizika za krvne ugruške.

Pacijenti koji su uzimali dodatke željeza nisu bili izloženi povišenom riziku od krvnih ugrušaka, što bi znacilo da adresiranje manjka željeza može pomoci u sprjecavanju krvnih ugrušaka.

"Postoje malene studije u opcoj populaciji koje bi poduprijele ta otkrica, no potrebno je provesti više istraživanja kako bi se to potvrdilo. Ako se otkrice može primijeniti i na opcu populaciju, imalo bi važne implikacije u gotovo svakoj grani medicine", objasnila je dr. Claire Shovlin, voditeljica studije.

Kako do više željeza?


Najvece kolicine željeza organizmu cete priskrbiti jeduci namirnice koje obiluju vitaminom C, jer on pomaže u apsorpciji željeza. Željezo je važno za energiju organizma, održava imunološki sustav zdravim, te tkivu pribavlja kisik. Najbolji vegetarijanski izvori željeza su leca, špinat i grah.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter