Manjak vode u organizmu povezan s povišenim šecerom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odrasle osobe koje dnevno piju samo pola litre vode imaju veci rizik za povišenje koncentracije šecera u krvi, sugerira studija francuskih znanstvenika.

Kod tih osoba koncentracija šecera u krvi nije bila povecana do vrijednosti prisutnih kod dijabeticara, ali je bila dovoljno visoka da bi dovela do povecanja rizika za razvoj dijabetesa u buducnosti.

U 9-godišnjem istraživanju je sudjelovalo 3.615 ispitanika u dobi od 30 do 65 godina.

U prosjeku su osobe koje su dnevno pile više od pola litre vode imale 28% manje izglede za povišenje koncentracije šecera u krvi.

Znanstvenici s instituta INSERM napominju kako njihovi rezultati ne dokazuju uzrocno-posljedicnu vezu nedovoljnog unosa vode i povecane koncentracije šecera u krvi.

Istraživaci vjeruju kako uzrok ove povezanosti leži u djelovanju antidiuretskog hormona vazopresina cija prisutnost raste kada je organizam dehidriran, piše casopis Diabetes Care.

Vec je poznato da receptori za vazopresin postoje i u jetri, organu ukljucenom u proizvodnju glukoze u organizmu, a jedna ranija studija je pokazala i kako injekcije vazopresina mogu dovesti do privremenog povecanja koncentracije šecera u krvi.


Podijeli: Facebook Twiter