Manjak vitamina D uzrokuje napade astme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Astmaticna djeca s relativno niskom koncentracijom vitamina D u krvi imaju veci rizik da ce doživjeti teške napade astme, sugerira istraživanje znanstvenika s Harvarda.

Prateci više od 1.000 djece s astmom tijekom 4 godine, istraživaci su izracunali kako je pomanjkanje vitamina D povezano s prosjecno 50% vecim rizikom za napade astme koji zahtijevaju hitnu intervenciju lijecnika.

U studiji objavljenoj u Journal of Allergy & Clinical Immunology su preniskima smatrane koncentracije vitamina D manje od 30 nanograma po mililitru.

Znanstvenici napominju kako je unatoc vecem riziku za teške napade astme pomanjkanje vitamina D u krvi bilo povezano s manjim izgledima za ostale, umjerenije simptome astme.

Po njihovom mišljenju, dobivene rezultate je moguce objasniti utjecajem vitamina D na funkciju imunološkog sustava te njegovim pozitivnim ucinkom na djelovanje prirodnih i sintetickih protuupalnih hormona steroida.

Vitamin D se prirodno sintetizira u koži nakon izloženosti suncu, a prisutan je i u nekim vrstama hrane, poput ribe ili mlijeka.

Prema preporukama americkih znanstvenika, djeca i tinejdžeri bi svakodnevno trebali unositi 400 medunarodnih jedinica vitamina D, ili prirodnim putem ili putem dodataka prehrani.


Podijeli: Facebook Twiter