Manjak sna uzrokuje visoki tlak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobama koje u prosjeku spavaju sat vremena manje od preporuka prijeti 37 posto veci rizik za povišeni krvni tlak, upozoravaju americki znanstvenici koji su tijekom pet godina promatrali navike spavanja i zdravlje više od 500 ispitanika zrele dobi, prenosi Reuters.

Odraslim osobama najcešce se preporucuje 7 do 9 sati sna, premda zbog vrste posla ili svakodnevnih obaveza vecina osoba ne uspijeva odspavati toliko. Istraživanje znanstvenika sa Sveucilišta u Chicagu pokazalo je i kako svako dodatno smanjenje prosjecnog trajanja sna rezultira daljnjim povecanjem izgleda za razvoj hipertenzije. Istodobno se pokazalo da pomanjkanje sna kod djece povecava izglede za razvoj pretilosti i depresije, dok je kod starijih osoba pomanjkanje sna povezano s vecinom rizikom od padanja.

Razmišljajuci o razlozima utjecaja spavanja na krvni tlak, znanstvenici su zakljucili da pomanjkanje sna vjerojatno loše utjece na nacin na koji tijelo reagira na stres koji pak utjece na naš krvožilni sustav, a ponajviše na srce. Vec je najavljeno da ce se istraživanje nastaviti, no ovaj put znanstvenike zanima može li poboljšanje kvalitete i duljine spavanja smanjiti navedeni rizik.

Inace, visoki krvni tlak uzrok je sedam milijuna smrti diljem svijeta, sve je više ljudi koji svakodnevno obolijevaju od ove bolesti cesto ne postajuci svjesni toga sve do pojave ozbiljnih zdravstvenih problema.


Podijeli: Facebook Twiter