Manjak sna usporava metabolizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manjak sna usporava metabolizam tijekom dana što uzrokuje da tijelo troši manje energije, odnosno kalorija, objavili su švedski znanstvenici.

Rezultati studije, objavljeni u americkom casopisu "American Journal of Clinical Nutrition" još su jedan dokaz da manjak sna može pridonijeti dobivanju na težini, ne samo poticanjem apetita nego i sporijim sagorijevanjem kalorija.

"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da samo jedna besana noc akutno smanjuje potrošnju energije u zdravog muškarca, što sugerira da san pridonosi regulaciji potrošnje energije na dnevnoj bazi", rekao je voditelj istraživanja Christian Benedict sa sveucilišta u Uppsali.

Benedict i njegove kolege su 14 studenata podvrgnuli nizu ispitivanja spavanja - skracenom snu, normalnom snu i potpuno besanoj noci kroz nekoliko dana i potom mjerili promjene u njihovoj prehrani, razini šecera i hormona i indikatorima rada bazalnog metabolizma.

Otkrili su da samo jedna besana noc usporava metabolizam sljedece jutro i smanjuje potrošnju energije za obicne tjelesne zadace poput disanja i probave za pet do 20 posto, u usporedbi s jutrom poslije noci u kojoj se dobro spavalo. Nakon slabog sna ti su mladici takoder imali povišenu jutarnju razinu šecera, hormona koji reguliraju apetit i hormona stresa poput kortizola.

I ranije su studije pokazale da osobe koje spavaju manje od pet sati imaju veci rizik za pretilost i bolesti povezane s njome, poput dijabetesa tipa dva. Americki lijecnici preporucaju da odrasle osobe spavaju od sedam do devet sati svake noci.


Podijeli: Facebook Twiter