Manjak novca uništio entuzijazam ulicnih carobnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednjih šest godina pocetkom srpnja ulice našeg grada na nekoliko bi dana zaposjeli carobnjaci, akrobati, ulicni artisti i lutkari. Pulska je publika s nestrpljenjem išcekivala dan kada ce gradom od Portarate do Foruma krenuti povorka bajkovitih likova i na Forumu poklikom otvoriti ovogodišnji, sedmi po redu Festival ulicnih carobnjaka.

Nažalost, stigla je i sredina kolovoza, a trodnevne bajke na Portarati, Forumu, Trgu sv. Tome i u Parku grada Graza nikako da otpocnu. Jesu li se obistinile crne slutnje clanova udruge Carobnjakov šešir, organizatora ove prelijepe manifestacije, koji su još lani najavljivali da ce se FUC ugasiti ukoliko Grad i Županija ne budu imali sluha za njihove potrebe, pitali smo Irenu Boljuncic Gracin.

Najljepši FUC 2008. godine

- Žao nam je što ove godine nema FUC-a, ljudi nam svakodnevno šalju mailove, zovu nas i pitaju nas na ulici zašto nema festivala i hoce li ga biti, i sve nas to još više rastužuje. Sve ove godine imali smo divnu podršku publike, bolje reakcije nismo mogli ni poželjeti, znamo da su mnogi roditelji i djeca jedva cekali da pocne festival, no oni koji su nam trebali pomoci u njegovoj realizaciji nisu nam dali takvu podršku. Osim što smo i ove godine dobili premala financijska sredstva, umorili smo se od konstantne borbe s birokracijom, ali ipak želimo za našu vjernu publiku napraviti nešto lijepo, rekla je Boljuncic Gracin.

Vec nekoliko godina Carobnjakov šešir iz županijskog proracuna dobiva 10 tisuca kuna, dok sredstva iz gradskog proracuna variraju. Primjerice, iako im je lani odobreno 40 tisuca kuna od Grada, na kraju im je zbog rebalansa proracuna isplaceno osam tisuca kuna manje. Definitivno najljepši FUC bio je onaj iz 2008. kada su dobili dodatnih 30 na vec dobivenih 35 tisuca kuna, i to za organizaciju FUCkalice s brojnim predstavama i radionicama za djecu u Parku grada Graza, i upravo je taj FUC svima ostao u najljepšem sjecanju.

Buduci da im 55 tisuca kuna, koliko su uspjeli ove godine dobiti od Grada, Turisticke zajednice i Županije, nije bilo dovoljno za realizaciju pravog festivala s inozemnim trupama, predstavama, kampom i radionicama, odlucili su prenamijeniti ta sredstva i pocetkom rujna u dvorištu Rojca organizirati nastup zabavnog art cirkusa. Ukoliko Grad ne bude odobrio ovaj njihov zahtjev u roku tjedan dana, dobivena sredstva se vracaju, a mali ce Puljani ostati bez novih atrakcija koje im se spremaju u Carobnjakovom šeširu. Iako se nekome 55 tisuca kuna može ciniti sasvim dovoljnim iznosom za organiziranje FUC-a, Boljuncic Gracin objašnjava da to nije tako.

Presudni entuzijazam i poznanstva

- Da bi to bio pravi festival, a ne neko njegovo siromašno izdanje, i da bi se realizirali svi planirani programi, poput artistickog kampa, predstava, Fuckalice itd., trebalo bi nam puno više novaca, i na to upozoravamo svake godine vec na kraju festivala nakon što se nekako pokrpamo. Ipak dovodimo grupe iz raznih krajeva Europe kojima treba platiti putne troškove, smještaj, hranu i dati honorar. Recimo, ove smo godine dobili oko 7.500 eura za cijeli festival, a samo dio djecjeg programa lani nas je koštao oko 4.000 eura.

Sve ove godine FUC je uspijevao biti realiziran zahvaljujuci našem entuzijazmu i poznanstvima, mnoge grupe koje su nam gostovale ucinile su to ili besplatno ili za zaista mizerne honorare, snalazili smo se kako smo znali i umjeli, ali više nemamo snage. Nije stvar samo u tome da ne možemo organizirati FUC, nego ne možemo unaprijediti kvalitetu samog festivala koji bi i Puljanima i turistima mogao ponuditi tri dana itekako atraktivnih zbivanja i predstava, objašnjava Boljuncic Gracin.

Dodala je da shvaca razocaranje gradana ciji je entuzijazam takoder bio jedna od glavnih pokretackih snaga za održavanje FUC-a. Upravo stoga nada se da ce za tri tjedna, kako je planirano, ipak uspjeti realizirati cirkus sasvim drugaciji od onoga koji inace posjecuje naš grad, a koji bi takoder trebao ugostiti radionice, predstave za predškolsku i školsku djecu te odrasle, kao i druge zanimljivosti. U meduvremenu ulicni umjetnici iz Carobnjakovog šešira svojim majstorijama zabavljaju publiku na ulicama okolnih mjesta i u Šibeniku, gdje rade za jednu hotelsku kucu. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter