Manjadvorci: Operirali i spasili povrijedenu kobilu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Subotnju prvu utakmicu ovogodišnjeg Croatia cupa u daljinskom jahanju koja se održala u Manjadvorcima, zasjenio je mucan dogadaj koji se umalo pretvorio u tragediju. U vrijeme dok se u blizini održavala utrka, na ranchu Barba Tone medu brojnim konjima koji su toga dana bili tamo, prisutni su odjednom uocili raskrvavljenu i uznemirenu dvogodišnju kobilu Liberu. Prišavši joj bliže, vlasnik rancha Zoran Uravic ugledao je tešku ozljedu koja samo hitrom i brzom intervencijom prisutnih nestašnu kobilu nije stajala života.

- Stomak joj je doslovno bio rasporen od prepona do prsa, bila je ocito uplašena i trpjela je veliku bol, i morali smo joj hitno pomoci. Nije bilo vremena voziti je u Zagreb jer ne bi preživjela, veli Uravic.

Svi veterinari u Istri koje je Uravic bjesomucno nazivao tražeci hitnu pomoc za konja nisu mu mogli pomoci, uglavnom jer nisu imali adekvatnu opremu za to. Na koncu su veterinari iz Zagreba, koji su obavezni biti prisutni na ranchu tijekom utrke u daljinskom jahanju, odlucili konja operirati na licu mjesta, no nisu imali potreban pribor. Prakticki su pokupili sav moguci pribor od pulskog veterinara Henrija Hajstera i zajedno s onim što smo imali spasili kobilu.

Liberi su život su joj spasili veterinar Ivan ?urekovic iz Bjelovara, Jelena Selanec sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, veterinarka Nevija Mizdaric, i necete vjerovati, pulska ginekologinja Elena Gattoni Stepanov i medicinska sestra s pulske hitne Dolores Miletic.

Libera je zaradila 45 što unutarnjih, što vanjskih šavova duž - stomaka, no kako je tako teška ozljeda nastala, nitko sa sigurnošcu ne zna. Uravic kaže da su mladi konji poput Libere nestašni baš poput male djece, a s obzirom na mjesto gdje su je ostavili toga jutra, pretpostavlja da se ozlijedila preskacuci preko ograde iz jednog dijela dvorišta rancha u drugi. Kobila sada prima antibiotike a Uravic joj ranu redovito ispire i uskoro bi se trebala potpuno oporaviti. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC; snimio Goran ŠEBELIC /Cropix)


Podijeli: Facebook Twiter