Manipulacija hranom sve više poprima oblik "prehrambenog nasilja"

Toni Perković, Stoja (M. ANGELINI)
Toni Perković, Stoja (M. ANGELINI)

"Aditivi u hrani: vodič kroz E brojeve" naslov je knjige i predavanja autorice Ivane Vinković Vrček kojeg će u sklopu Zelene knjižnice održati ovog četvrtka u 18 sati na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli. Predavanje organizira Društvo bibliotekara Istre a ulaz je slobodan.

Smatra se da je, pored globalnog klimatskog poremećaja, nasilno natapanje okoliša industrijskim kemikalijama postalo jedan od najvažnijih ekoloških problema u 21. stoljeću. Uznemirujući podaci o povećanoj učestalosti alergija, raka, neuroloških i reproduktivnih bolesti, kao i o neumjerenoj i sve intenzivnijoj proizvodnji različitih vrsta kemikalija, potakli su odgovorne u europskim institucijama da ponovo preispitaju potrebu, vrijednost i štetnost kemikalija na tržištu. U ovom predavanju biti će izložen dio priče o izloženosti kemikalijama, točnije o kemijskoj kontaminaciji hrane. Takva znanstveno-tehnološka manipulacija hranom sve više poprima oblik pravog "prehrambenog nasilja".

Ivana Vinković Vrček diplomirala je medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a doktorirala kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavala na više inozemnih institucija u Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj i Estoniji. Radi kao znanstvenica u Jedinici za analitičku toksikologiju i mineralni metabolizam Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu. U javnom angažmanu sudjeluje na projektima edukacije, podizanja svijesti i razumijevanja demokracije i demokratskih procesa iz područja ekologije. (P. S.)


Podijeli: Facebook Twiter